Redactie
Processionals
Verhaal Blog Actueel
Leestijd 3 min
8 maart 2023

Vrouwen in de Procesindustrie | Natalie & Karin

Leestijd 3 min
8 maart 2023
Vrouwen in de Procesindustrie | Natalie & Karin
Redactie
Processionals

Waar de procesindustrie nog veelal als mannenwereld wordt gezien, komt er steeds meer ruimte voor vrouwen binnen de branche. Wij gingen in gesprek met Karin en Natalie. Beide werkzaam bij Owens Corning in Apeldoorn. Hoe vergaat het de dames in de procesindustrie en ervaren zij voor- of nadelen aan het vrouw zijn in de branche? 

Voor beide dames is dit niet de eerste baan in de Procesindustrie. Karin heeft oorspronkelijk een opleiding richting brood en banket gevolgd. Vervolgens was het zoeken naar een functie die voor haar past. Via vakantiewerk kwam ze terecht in de papierbranche. Waar ze bij aanvang van haar baan niet had gedacht zoveel passie te kunnen hebben voor het vak, vielen de puzzelstukjes snel op hun plek. Ook Natalie raakte snel onder de indruk van de processen die plaatsvinden in de procesindustrie. Ze verbaast zich er voornamelijk over hoe een grondstof compleet kan veranderen in een ander product. 

“Het blijft me verbazen hoe korrels binnen Owens Corning veranderen in grote rollen vezels” aldus Nathalie. 

Op de vraag of de dames zich gelijk voelen met de mannen op de werkvloer reageren ze positief. Ze voelen zich betrokken én gelijk aan de rest. Wel moet je sterk in je schoenen staan en je schouders er onder willen zetten. Ook een hands-on mentaliteit en een leergierig karakter mag niet ontbreken. “Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen, ongeacht of je man of vrouw bent.”  

Voor ze bij Owens Corning aan de slag gingen, hebben ze eerst via Processionals hun wensen en ambities kenbaar gemaakt. Natalie vertelt dat ze een goed en veilig gevoel over heeft gehouden aan het gesprek met onze Teamlead Sourcer Jeroen. Vervolgens is ze in gesprek gegaan met onze consultant Dylan en zijn alle wensen op het gebied van cultuur, werkzaamheden, doorgroei en arbeidsvoorwaarden op tafel gelegd. Owens Corning kwam hierdoor als winnaar uit de bus. Ook in de praktijk bleek dat een goede keuze! De sociale en betrokken sfeer, vrijheid, allround werkzaamheden en doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden waren precies hetgeen waar Natalie naar opzoek was. Kortom: Natalie zit helemaal op haar plek!

Ook Karin is, inmiddels al meer dan een jaar geleden, via Processionals bij Owens Corning gestart. Karin was op zoek naar een uitdagende job zonder veel rustmomenten aan de lijn. Ze wilde gewoon lekker aan de slag gaan. De mogelijkheid om jezelf eindeloos te ontwikkelen middels een VAPRO opleiding of machinespecialisatie, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven om voor Owens Corning te gaan. Dit bleek de juiste keuze, en dat merkte ze meteen in de praktijk al terug. “Je bent hier echt lekker bezig en er is een goede balans tussen werk en rust”. Daarnaast stelt ze ook “Als je zelf wil, kun je hier alles leren”.

Doet Owens Corning iets extra’s voor vrouwen?


Binnen Owens Corning is begin 2022 begonnen met een klankbordgroep waar de mening van specifiek vrouwen wordt verkregen en wordt vertaald richting daadwerkelijke plannen. Zo is er nu speciale dameskleding, is de ruimte voor douchen en omkleden volledig nieuw ingericht en wordt er gekeken naar hetgeen vrouwen toevoegen binnen de dynamiek van de teams. Karin vult aan: “Je bent hier als vrouwelijke operator echt gelijk en er wordt door alle lagen van de organisatie geluisterd naar ideeën. En belangrijker nog, er wordt ook echt iets mee gedaan!” 

Als we ingaan op de vraag wat vrouwen doen met de dynamiek in een team stelt Karin dat vrouwen een ander inzicht hebben op de processen en de techniek. Door dit bespreekbaar te maken met de rest van het (mannelijke) team ontstaat er een beter en efficiënter proces. 

Dat ook Karin helemaal op haar plek zit is wel duidelijk. Ze deelt graag haar ambities met ons: “Ik wil in de toekomst graag doorgroeien tot operator B om uiteindelijk binnen productie en kwaliteit breed en dynamisch ingezet te kunnen worden. Daarnaast wil ik mij inzetten voor mooie optimalisatieprojecten voor de organisatie, maar ook voor vrouwen binnen de organisatie.” 

Beide dames hebben hun werkgeluk teruggevonden bij Owens Corning. Ben jij ook op zoek naar een mooie baan binnen de procesindustrie? Wij helpen je graag! 

Over Owens Corning

Owens Corning is al meer dan 8 jaar een wereldwijd en toonaangevend producent binnen de productie en ontwikkeling van duurzame bouwmaterialen. Op de plant in Apeldoorn werken 170 technische specialisten met high tech installaties aan de vervaardiging van glasvezelvliezen.

Bij Owens Corning vinden ze vrouwen in het team belangrijk. Het is goed voor de dynamiek van de teams. Owens Corning is dan ook druk bezig met het binnenhalen van meer vrouwelijke collega’s. Al is het deze tijd erg moeilijk om überhaupt nieuwe, geschikte mensen te vinden. 

Kom kennismaken!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op. 

Kennismaken
Blog - whitepaper image - V1.0
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Nieuws, tools and blogs highlights in one place. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.