Home
Procesindustrie
Maintenance functies
Procesindustrie | Afdeling Maintenance
Procesindustrie

MAINTENANCE

Binnen de procesindustrie zijn er verschillende afdelingen. Productie is een belangrijk onderdeel van de fabriek, maar de afdeling maintenance is dat ook! Op deze pagina lees je meer over deze afdeling en bijbehorende functies.

De afdeling maintenance

Technici binnen het maintenance domein bekleden veelal een functie als monteur technische dienst. Al zijn er ontzettend veel variaties op deze functietitel. Van allround monteur, maintenance technician, storings- en onderhoudsmonteur tot monteur technische dienst. In grote lijnen betekenen ze allemaal hetzelfde: jij bent verantwoordelijk voor de technische staat van het machinepark!

Binnen maintenance heb je verschillende specialisaties zoals bijvoorbeeld WTB (werktuigbouwkunde), elektrotechniek, besturingstechniek, meet-en regeltechniek, instrumentatie- en automatiseringstechniek. Alhoewel het takenpakket binnen deze specialisaties kan verschillen, zijn er ook overeenstemmingen te benoemen. Zo houdt een monteur technische dienst zich globaal bezig met:  

  • Het uitvoeren van preventief en correctief onderhoud aan de machine-installaties
  • Opsporen, analyseren en oplossen van technische storingen
  • Ombouwen of modificeren van machine-installaties
  • Het uitvoeren van kalibratie- of revisiewerkzaamheden
  • Overdragen van jouw technische kennis aan het productiepersoneel
  • Het initiëren en uitvoeren van technische verbetervoorstellen

Dit alles doet een monteur technische dienst volgens de geldende procedures en richtlijnen. Vooral met betrekking tot veiligheid, kwaliteit en hygiëne.

 

Storingsmonteur of onderhoudsmonteur?

De functietitels storingsmonteur en onderhoudsmonteur worden vaak samen gebruikt. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen deze twee. Zo werkt een storingsmonteur vaak in ploegendienst. De monteur moet oproepbaar zijn wanneer er storingen in het machinepark plaatsvinden. De naam zegt het al; je verhelpt technische storingen en werkt aan het correctief onderhoud. Als onderhoudsmonteur werk je vaak in dagdienst en houd jij je bezig met het geplande onderhoud van het machinepark. Hier werk je aan het preventief onderhoud.

Storingsmonteur of onderhoudsmonteur?

Ploegendienst en diploma

Als monteur technische dienst kun je dus zowel werken in dagdienst als in ploegendienst, afhankelijk van het bedrijf en de functie waarin je werkt. Jij kunt echt het verschil maken, want als machines of installaties niet naar behoren functioneren blijven producties achter. Een monteur moet daarom bijna altijd minimaal een mbo niveau 3 of 4 opleiding hebben. Er zijn verschillende diploma’s waarmee je direct aan de slag kunt. De diploma’s die wij het meest tegenkomen zijn: Elektrotechniek, Energietechniek, Werktuigbouwkunde, Allround Operationeel Technicus (AOT), Mechatronica, Middenkader Technicus Engineering, Technicus en eerste monteur. Eventueel met specialisaties.

Ploegendiensten en diploma's op de afdeling maintenance

Werken in de maintenance

Overweeg je een carrièreswitch? Dan kunnen andere technische opleidingen zoals Autotechniek, Vliegtuigtechniek en verschillende technische opleidingen binnen defensie ook interessant voor een maintenance functie!

Al met al zijn technische helden onmisbaar in de fabriek! Wil jij ook onmisbaar zijn? Genoeg toffe vacatures! Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar een baan die jouw wereld mooier maakt. Dat gunnen wij jou.

Kom kennismaken
Een nieuwe vaste baan

Samen op zoek naar jouw werkgeluk!

Wij luisteren naar wat jij belangrijk vindt in je werk én daarbuiten, schatten jou op waarde en vinden de vaste baan die daarbij past. Kom je kennismaken? 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vul vrijblijvend het contactformulier in!
Vragen?
Stel ze gerust!