Procesindustrie | Chemische industrie
Procesindustrie

Chemische industrie

De chemische industrie. Een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse economie. Binnen deze branche vallen alle bedrijven die voor hun industriële productie gebruik maken van chemische processen. 

Branche chemie

Na de voedingsmiddelen industrie is ook de chemische industrie een grote sector in Nederland. Door grondstoffen op een chemische manier te bewerken wordt het bruikbaar gemaakt voor de productie van andere producten zoals bijvoorbeeld cosmetica, medicijnen, katalysatoren, reinigings- en schoonmaakmiddelen, glas, kunststoffen, verf en coatings.  

Wil jij werken in de chemische industrie? Ontdek onze vacatures!

Bekijk de vaste banen chemische industrie

Eenheidsbewerkingen Chemie

De chemische industrie heeft hele specifieke eenheidsbewerkingen die je niet zomaar tegenkomt in elke fabriek binnen de procesindustrie. Zo heb je polymeriseren, destilleren, sproeidrogen, absorberen, adsorberen, calcineren, expanderen, cycloneren, precipiteren en extraheren. Een mond vol, maar als je werkzaam bent binnen deze industrie weet je waar het over gaat

Eenheidsbewerkingen | Chemische industrie

Procesinstallaties en technieken

De bovengenoemde eenheidsbewerkingen worden uitgevoerd door procesinstallaties die hiervoor ontworpen zijn. Er wordt binnen de chemische industrie gewerkt met grote reactoren om chemische reacties tot stand te brengen. Bijvoorbeeld voor het vermengen van water met olie. Maar ook zijn er sproeidroogtorens, koeltorens en speciale opslagtanks om gevaarlijke chemische stoffen in te bewaren. 

Procesinstallaties en technieken | chemische branche

Veiligheid

Binnen de chemische industrie is er veel aandacht voor veiligheid omdat er veelal met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Een procestechnisch diploma is bijna altijd verplicht in verband met veiligheid en verzekering. Denk hierbij aan een Vapro B of Vapro C of opleiding chemie. Ook het VCA of VCA-VOL certificaat is onmisbaar. Veiligheid boven alles in de chemie!  

Veiligheid in de chemische branche

Chemieparken

Wereldwijd is Nederland een grote speler binnen de chemische branche. Zo kennen wij in Nederland grote chemische bedrijven als Akzo Nobel, Shell plc en DSM en heeft ons kleine kikkerlandje heuse chemieparken. Voorbeelden hiervan zijn De Botlek in Rotterdam, Chamelot in Limburg en Emmtec in Emmen. Ook is er een groot chemiepark in Delfzijl.

Chemieparken procesindustrie

Bijdragen aan de chemische industrie?

Al met al is werken in de chemie een specifieke branche waar jij echt bij kan dragen aan het ontwikkelen van onmisbare producten voor binnen- en buitenland! Denk jij jouw droombaan te vinden in de chemiebranche? Wij kijken graag met je mee, zodat je de baan vindt waar jouw wereld mooier van wordt. Dat gunnen we jou! 

Kom kennismaken
onze certificeringen:
De toekomst ligt in jouw handen

Start vandaag nog!

Een nieuwe vaste baan

Samen op zoek naar jouw werkgeluk!

Wij luisteren naar wat jij belangrijk vindt in je werk én daarbuiten, schatten jou op waarde en vinden de vaste baan die daarbij past. Kom je kennismaken? 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vul vrijblijvend het contactformulier in!
Vragen?
Stel ze gerust!