Redactie
Processionals
Blog Maintenance
Leestijd 1 min
21 december 2022

Welke functies zijn er binnen de technische dienst?

Welke functies zijn er binnen de technische dienst?
Welke functies zijn er binnen de technische dienst?
Leestijd 1 min
21 december 2022
Welke functies zijn er binnen de technische dienst?
Redactie
Processionals

De technische dienst. Een bijzondere afdeling binnen de fabriek. Welke functies en banen zijn er mogelijk binnen de maintenance afdeling? 

Welke functies er zijn binnen de technische dienst van een producerend bedrijf is afhankelijk van de structuur van de maintenance afdeling. Het ene bedrijf werkt in een 5-ploegendienst met een gesplitste elektrotechnische dienst en een mechanische technische dienst. Terwijl het andere bedrijf in dagdienst werkt met allround monteurs. Om dus te begrijpen welke functies er allemaal mogelijk zijn binnen de technische dienst, is het belangrijk om de structuur inzichtelijk te krijgen. Hieronder een drietal voorkomende structuren van een technische dienst / maintenance afdeling:

Technische dienst 1  
Onderstaand figuur is een vrij eenvoudig weergegeven structuur van de technische dienst of maintenance afdeling. Er is één Hoofd TD- (Technische dienst) en de monteurs zijn opgesplitst op vakgebied werktuigbouwkunde en elektro/besturing. Waarschijnlijk doet iemand binnen dit team aanvullend werkvoorbereidende taken.

Technische dienst 2
In figuur 2 hieronder zie je al een iets complexere organisatiestructuur. De Technische dienst wordt aangestuurd door een Maintenance manager die leiding geeft aan een gesplitste Technische dienst: Hoofd MTD en Hoofd ETD. Deze hebben allebei een eigen werkvoorbereider. Ook is er een splitsing in onderhoudsmonteurs (die vaak in dagdienst werken) en storingsmonteurs (die in een ploegendienst werken). 

Technische dienst 3
In figuur 3 vind je een voorbeeld van een uitgebreide technische dienst. De Maintenance manager geeft in dit geval leiding aan de werkvoorbereiders, aan de engineers (project engineer en maintenance engineer) en als laatste aan de teamleider technische dienst. Deze geeft op zijn beurt weer leiding aan dagdienst monteurs (Mechanisch en Elektrotechnisch) en allround storingsmonteurs in een ploegendienst. 


Zoals je ziet in deze drie voorbeelden van een technische dienst zijn er veel functies mogelijk. Nieuwsgierig naar vacatures binnen de technische dienst? Bekijk ze hier.
 
Lees hier wat een monteur technische dienst precies doet op een dag!

Vind jouw droombaan als mechanisch monteur!

Bekijk onze vacatures en solliciteer! 

Vacatures vaste banen
Vind jouw droombaan als mechanisch monteur!
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Lees andere artikelen over een mooie toekomst binnen de procesindustrie,
met Processionals als jouw partner.