Functies & BeroepenWelke functies zijn er binnen de technische dienst?

De technische dienst. Een bijzondere afdeling binnen de fabriek. Welke functies en banen zijn er mogelijk binnen de maintenance afdeling? 

Welke functies er zijn binnen de technische dienst van een producerend bedrijf is afhankelijk van de structuur van de maintenance afdeling. Het ene bedrijf werkt in een 5-ploegendienst met een gesplitste elektrotechnische dienst en een mechanische technische dienst. Terwijl het andere bedrijf in dagdienst werkt met allround monteurs. Om dus te begrijpen welke functies er allemaal mogelijk zijn binnen de technische dienst, is het belangrijk om de structuur inzichtelijk te krijgen. Hieronder een drietal voorkomende structuren van een technische dienst / maintenance afdeling:

 

Technische dienst 1   

Bovenstaand figuur is een vrij eenvoudige structuur van de technische dienst of maintenance afdeling. Er is één Hoofd TD en de monteurs zijn opgesplitst op vakgebied werktuigbouwkunde en elektro/besturing. Waarschijnlijk doet iemand binnen dit team aanvullend werkvoorbereidende taken. 

 

Technische dienst 2

Figuur 2 is al een iets complexere organisatiestructuur. De Technische dienst wordt aangestuurd door een Maintenance manager die leiding geeft aan een gesplitste Technische dienst: Hoofd MTD en Hoofd ETD. Deze hebben allebei een eigen werkvoorbereider. Ook is er een splitsing in onderhoudsmonteurs (die vaak in dagdienst werken) en storingsmonteurs (die in een ploegendienst werken). 

 

 

Technische dienst 3

Figuur 3 is een voorbeeld van een uitgebreide technische dienst. De Maintenance manager geeft in dit geval leiding aan de werkvoorbereiders, aan de engineers (project engineer en maintenance engineer) en als laatste aan de teamleider technische dienst. Deze geeft op zijn beurt weer leiding aan dagdienst monteurs (Mechanisch en Elektrotechnisch) en allround storingsmonteurs in een ploegendienst. 
 

Zoals je ziet in deze drie voorbeelden van een technische dienst zijn er veel functies mogelijk. Nieuwsgierig naar vacatures binnen de technische dienst? Bekijk ze hier.
 

Lees hier wat een monteur technische dienst precies doet op een dag!


 

Blijf op de hoogte!

Processionals gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.