Redactie
Processionals
Blog Actueel Procesindustrie Detachering
Leestijd 3 min
13 november 2023

Salarisonderhandelingen – Hoe pak je het aan?

Leestijd 3 min
13 november 2023
Salarisonderhandelingen – Hoe pak je het aan?
Redactie
Processionals

Geld maakt niet gelukkig, maar we hebben het wel nodig om in onze basisbehoeftes te voorzien. Misschien heb je het idee dat je niet voldoende betaald krijgt, vind je dat je meer waard bent of kun je door de inflatie gewoonweg niet rondkomen. Tijd om het gesprek aan te gaan! Maar hoe doe je dat?

Heb zelfvertrouwen

Onderhandelen over je salaris is altijd lastig. Je moet die drempel over. Daarom is het op voorhand belangrijk dat je in jezelf gelooft. Je gaat het gesprek aan met jouw werkgever of leidinggevende met een doel. Zodra jij zelf niet volledig achter jouw argumenten staat zal dat ook zo overkomen in het gesprek. Des te belangrijker dus dat je vol zelfvertrouwen én met goede argumenten het gesprek in stapt.

Wat wil je bereiken? - een checklist

 

  • Onderzoek of jouw salaris overeenkomt met andere mensen in een vergelijkbare functie. Je kan hierover in gesprek gaan met collega’s, maar je kan ook online onderzoek doen. Lees bijvoorbeeld onze “wat verdient een…" artikelen. Aan de hand van deze uitkomst kan jij een goede inschatting maken of jouw salaris onder, of misschien wel boven het gemiddelde zit. Neem dit als uitgangspunt voor het salaris dat je graag wil gaan verdienen.
  • Heb duidelijk waarom jij een salarisverhoging verdient. Wil je dit omdat collega’s in dezelfde functie meer krijgen? Heb je er nieuwe, aanvullende taken bij gekregen? Meer verantwoordelijkheden? Of heb je een bijzondere prestatie geleverd waar echt wel een hoger salaris tegenover mag staan? Door dit allemaal naast elkaar te bekijken kan je een realistisch doel stellen én deze onderbouwen met de juiste argumenten.
  • Bedenk je vooraf hoe ver je wilt gaan. Wanneer ben je tevreden? Is er ruimte voor onderhandelingen? Wat als het niet lukt? Zorg dat je de verschillende scenario’s vooraf hebt bekeken en bedenk hoe jij in de verschillende situaties zou reageren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het gesprek.

Uiteraard wil je het liefst zo veel mogelijk verdienen, maar blijf wel realistisch. 

Alles helder? Moed verzameld? Top! Tijd om het gesprek aan te vragen!

Wanneer?

Je kan ervoor kiezen om het salaris tijdens jouw functioneringsgesprek onder de aandacht te brengen, maar dit hoeft niet. Kies een moment waarvan jij denkt dat het uitkomt. Maar doe dit wel zorgvuldig. Is het in oktober altijd topdrukte? Overweeg dan om het gesprek nog even uit te stellen. Heb je net een prestatie geleverd die boven verwachting is? Wacht dan niet te lang. Deze factoren kunnen namelijk invloed hebben op het slagen van jouw voorstel.

Geef bij het aanvragen van een gesprek wel aan dat je het wilt hebben over salarisverhoging. Zo kan jouw leidinggevende zich hierop voorbereiden.

Tijdens het gesprek

Je hebt je supergoed voorbereidt op dit gesprek, hebt alle scenario’s vooraf bekeken en weet hoe je daarop wil reageren. Jij bent er klaar voor! Toch moet je dit gesprek eerst even inleiden. Ga niet meteen over naar het salaris wat je wilt gaan verdienen, maar praat eerst even over jouw functioneren. Wat vind jij zelf over jouw huidige prestaties? Stel deze vraag ook aan jouw leidinggevende. Mocht jouw leidinggevende zeggen dat je niet goed functioneert, dan gaat het lastig worden om die salarisverhoging binnen te slepen. Maar als het goed is weet jij, door het vooronderzoek dat je hebt gedaan, wat je waard bent en zal je leidinggevende niet verrast zijn met jouw voorstel.

Vanuit het goede functioneren kan je het gesprek dan langzaam richting de salarisonderhandeling duwen. Houdt je argumenten bij de hand en maak duidelijk waarom jij vindt dat er maandelijks best wat bij kan. Jouw leidinggevende zal hierop inhaken. Hoe hij of zij gaat reageren weet je natuurlijk nooit. Misschien gaat hij meteen akkoord, maar waarschijnlijk zal hij met een tegenvoorstel komen. Vanuit hier kan de onderhandeling beginnen. Maar soms moet er intern worden overlegd of is een bedrijf afhankelijk van een bepaalde CAO waardoor er documenten moeten worden nagetrokken. In dit geval blijft een direct antwoord op jouw verzoek uit. Dat kan een teleurstelling zijn, maar stel je hier wel op in. Spreek in dat geval af wanneer je een terugkoppeling kan verwachten.

Breid je voor op 'nee' 

Krijg je direct, of via een terugkoppeling te horen dat een salarisverhoging er niet in zit? Dat is een domper, je had het zo goed voorbereidt. In dat geval kan je voorstellen ditzelfde gesprek over een tijdje nog eens te voeren. Staan ze daarvoor open? Dan zit er waarschijnlijk nog mogelijkheid tot groei. Wordt een herhaalgesprek afgehouden, dan valt er op dit moment waarschijnlijk niet veel meer uit te halen. In dat geval moet je voor jezelf de afweging maken; vind ik het salaris zo belangrijk dat het mijn werkplezier in de weg staat? Is je antwoord hierop JA? Dan wordt het misschien tijd om de mogelijkheden bij andere werkgevers eens te bekijken.

Vooroordeel ontkracht

Regelmatig krijgen we de vraag of werken via Processionals geen negatieve invloed heeft op de hoogte van het salaris ten opzichte van het rechtstreeks in dienst treden bij de werkgever. Dit is niet het geval. De salarissen die wij hanteren liggen veelal boven het gemiddelde. Wij zijn er namelijk helemaal niet bij gebaat om jou minder uit te betalen. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Vul het formulier in, of lees hier eerst meer over wie zij zijn! 

Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel; je aan een baan helpen waar jouw wereld mooier van wordt.

Hoe helpen we jou?

Met een breed scala aan vacatures heb je bij ons altijd de keuze uit drie of meer banen die het beste passen bij jouw wensen. Of dat nu te maken heeft met je reisafstand, een beter salaris, een betere werksfeer: wij luisteren naar wat jij écht belangrijk vindt in je werk én daarbuiten!

Bij ons word jij op waarde geschat en vinden we samen de beste vaste baan die daarbij past. Wij maken dit proces een succes voor je, wij zijn niet voor niets  Processionals

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vul vrijblijvend het contactformulier in!
Vragen
stel ze gerust!

Waar ben jij naar op zoek?

Een mooie werkgever, kortere reisafstand of carrièreswitch? Ontdek wat voor jouw werkgeluk van belang is en zet ons aan de slag.

Mooie toekomst
Kom kennismaken met Processionals
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Lees andere artikelen over een mooie toekomst binnen de procesindustrie,
met Processionals als jouw partner.