Werknemers aan het werk bij AEB
Klantverhaal

Internationale werving werpt vruchten af bij AEB

Het zaaien en dus investeren in een waardevolle samenwerking werpt zijn vruchten af. De goede relatie leidde tot het succesvol werven buiten de landsgrenzen volgens Karina Hoek, HR Business Partner bij het Amsterdamse AEB (Afval Energie Bedrijf): “De mensen die door de jaren heen geworven zijn, zijn allemaal in dienst genomen.” 

Het zaaien zat hem met name in het vinden van het juiste type kandidaat. Het lastige is dat het een werkomgeving is waar de techniek hoogstaand is, maar niet altijd heel schoon. “Alex Strik heeft erg zijn best gedaan om te snappen wat wij hier doen. We hebben veel gesprekken gevoerd met de insteek: wat zoeken we precies, wat vinden wij belangrijk? Dat is nu goed op elkaar afgestemd.” En dat werpt zijn vruchten af, er wordt volop geoogst van deze investering.  

De uitdaging bij AEB is groot, er is veel vraag naar werktuigkundigen (procesoperators, maar dan in een energiecentrale). Dat heeft te maken met een stukje verloop en er komt een periode aan waarin het bedrijf afscheid neemt van mensen die met pensioen gaan. “Daar moet je op voorsorteren, daarom hebben we naast de 66 werktuigkundigen die in de ploegen werken, ook altijd 5 opleidingsplekken beschikbaar.” Het inwerktraject is namelijk al gauw 4-5 jaar. 

Werving buiten landsgrenzen

Om de instroom bij AEB te bevorderen, wordt tegenwoordig ook buiten de landsgrenzen geworven. Alex, Sr. Recruitment Consultant bij Processionals, nam hiervoor het initiatief. Aanvankelijk was Karina huiverig: “Hoe gaan we dat dan doen?” AEB had namelijk nog geen ervaring met werving in het buitenland en daardoor tal van praktische vragen. Gelukkig had Alex dat wel. “Hij vertelde dat er vaker buitenlandse kandidaten bemiddeld worden door hem en zijn collega's.” Dat is vaker succesvol gebleken. 

Toch vond Karina het zelf enorm spannend: “Je hebt iemand niet in het echt gezien en je hebt hem ook niet mee de fabriek in kunnen nemen.” Alex weet haar te overtuigen, mede door haar nogmaals op het hart te drukken dat alle risico's en het regelwerk voor Processionals zijn. “Ik heb hem het voordeel van de twijfel gegeven", lacht ze. Inmiddels is de eerste buitenlandse kandidaat gestart bij AEB en is een tweede onderweg.  

“Ik heb hem het voordeel van de twijfel gegeven", lacht ze. "Inmiddels is de eerste werktuigkundige uit Suriname gestart".

Wederzijdse investering

De basis voor dit goede vertrouwen ligt in de goede samenwerking die er is tussen AEB en Processionals. “De samenwerking is transparant en snel; dingen worden gewoon snel en eerlijk geregeld”, analyseert Karina. Dat is voor haar de prettigste manier van samenwerken. “Ik heb met Alex wel eens een gesprek gevoerd over salariëring. Hij vertelde me dat een kandidaat een tegenaanbod had gekregen. Ik vertelde hem dat wij dat niet konden bieden aan de kandidaat en dan zijn we beiden heel eerlijk: dan houdt het voor nu op.”

Wat ze ook waardeert aan de samenwerking is dat Alex het enige contactpersoon van Processionals voor AEB is. Al vanaf het begin van de samenwerking, die tot stand kwam in coronatijd, is er een klik tussen de twee. “Het is een combinatie tussen zakelijk en persoonlijk, daar hou ik van.” Interesse is er van beide kanten: “Ik denk dat we vooral ook willen weten én willen snappen: wat hebben jullie nodig van ons en wat hebben wij nodig van jullie?” Het is de basisinvestering van een waardevolle en succesvolle samenwerking, waar momenteel volop van geoogst wordt.  

Meer weten over de uitdaging van vergrijzing in de procesindustrie?

Kom kennismaken

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met jouw uitdaging(en)?

Als recruitment business partner helpen wij onze partners uit de procesindustrie met het invullen van hun personele behoeftes. Heb jij net als Karina behoefte aan een continue instroom van nieuw personeel in verband met vergrijzing en verloop? Dan helpen we je graag!

Vul het kennismakingsformulier in of plan hieronder direct een afspraak met Michael Wolf. 

Vul het formulier in