Man met grijze haren aan het werk in de controlekamer in de procesindustrie

Vergrijzing van personeel
in de procesindustrie

Vergrijzing is een aspect waar de hele procesindustrie mee te maken heeft. De mate van vergrijzing en de aanstaande pensioneringsgolf is behoorlijk. Hoe bewapen je jouw bedrijf hiertegen?  

DE UITDAGING

De aanstaande pensioneringsgolf

Wij hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat de procesindustrie een vergrijzende branche is. 30% van de onderhoudsmonteurs en zelfs 43% van de huidige procesoperators is 50 jaar of ouder. Dat betekent dat een riant deel van het technische personeel in de procesindustrie binnen nu en pakweg 15 jaar met pensioen gaat. 

Kwantitatieve uitdaging 

Dat zou niet zo'n groot probleem moeten zijn, als er genoeg nieuwe aanwas zou zijn. Dit is echter niet het geval: slechts 10% van de huidige onderhoudsmonteurs en maar 7% van de huidige operators vallen in de leeftijdsgroep 15 tot 24 jaar. 

Concreet betekent dit dat de nieuwe aanwas nihil is en er wellicht gekeken moet worden naar creatieve oplossingen. Het kan immers niet zo zijn dat jouw productielijnen stil komen te vallen, omdat de jongeren van nu geen affiniteit lijken te hebben met de procesindustrie.

Al met al ligt er een grote uitdaging voor de procesindustrie in het verschiet op het gebied van de personeelsvraag. Hoe gaan we de strijd aan met vergrijzing?

Werken bij HVC in de procesindustrie

INSPELEN OP DE TOEKOMST

Recruitmentplan

Inspelen op directe verandering voelt als dweilen met de kraan open. Daarom is het belangrijk om de vergrijzing van jouw bedrijf beter inzichtelijk te maken. Wanneer zal deze verandering optreden? Zo kun je beter voorbereid de toekomst ingaan en ben jij klaar voor de vergrijzingsgolf in jouw bedrijf. 

Onder deze veranderingen verstaan we onder meer wanneer medewerkers met pensioen gaan en welke functies ze bekleden. Ook inzicht in vernieuwing en automatisering zijn belangrijk, want: heb je in de toekomst ander soort personeel nodig? 

WERVINGSPARTNER

Je werving uitbesteden

Een wervingspartner kan een uitkomst zijn in tijden van vergrijzing. Zij hebben namelijk een uitgebreid netwerk waar je van kan profiteren. Doordat zij jouw uitdagingen begrijpen, kunnen zij daar op inspelen. Een wervingspartner gaat graag met je op zoek naar alternatieve manieren om geschikte kandidaten voor jouw bedrijf te vinden. Wat kunnen wij jou bieden? 

Processionals INsights

Heb je er al wel eens aan gedacht om mensen aan te nemen op basis van andere kwaliteiten dan de harde skills zoals werkervaring en opleiding? Wij gaan graag het gesprek met je aan over de toekomstige vergrijzing en pensioneringsgolf bij jouw bedrijf en helpen je graag na te denken hoe dit opgevangen kan worden.

Wij zijn namelijk van mening dat je kandidaten ook kunt selecteren op basis van talenten en karaktereigenschappen. Als deze eigenschappen en talenten bij de kerntaken van een bepaalde functie passen, maken wij graag de match!  

Meer weten over INsights? 

Ruben en Corstiaan samen aan het werk

Jouw partner in de procesindustrie

Processionals is jouw recruitment business partner in de procesindustrie. Als partner denken we graag mee over vraagstukken waar jij 's nachts wakker van ligt. We sparren graag over jouw innovatiedoelstellingen of jouw personeel van de toekomst. Natuurlijk helpen we je ook met de wervingsvraag die er ligt. Hoe kunnen we bijdragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen?

Meer weten over hoe wij bedrijven ondersteunen?

Brenden kijkt je recht aan

LEES MEER

Meer weten over effectieve werving?

Ben je benieuwd wat wij voor onze partners betekenen met betrekking tot hun personeelsvraagstukken? Of wil je met ons sparren over jouw vergrijzingsvraag?