Vrouw aan het werk in de papierindustrie
Klantverhaal

Owens Corning streeft
naar betere man/vrouw verhouding in de productie

De procesindustrie is een echte mannenwereld; ongeveer 80% van de werkenden is man. Bij Owens Corning in Apeldoorn proberen ze hier verandering in te brengen en een meer diverse werkomgeving te creëren. “Ik denk dat een stukje bewustwording belangrijk is, dat het niet pertinent een mannenwereld hoeft te zijn”, zegt Linda Spijkhoven, hr-assistent bij Owens Corning. 

Het bedrijf is wereldwijd de toonaangevende producent van duurzame bouwmaterialen. Op de locatie in Apeldoorn wordt hoogwaardig glasvezelvlies geproduceerd. “Misschien niet direct een aantrekkelijk product voor vrouwen”, lacht Linda. Dat blijkt ook wel uit de man-vrouw verhouding op de productievloer: van de plusminus 100 werknemers, lopen er 8 vrouwen rond. 

Idealiter zou Owens Corning meer vrouwen op de productievloer hebben lopen. Processionals probeert daar op een actieve manier een bijdrage aan te leveren. Op dit moment is de helft van de werknemers die via Processionals bij het bedrijf werkt vrouw. “Processionals draagt zeker bij aan de doelstelling”, stelt Linda. Er zijn zelfs een aantal vrouwelijke medewerkers die vast in dienst zijn getreden bij de glasvezelvliesproducent, na een werkperiode via Processionals.   

 

30% vrouw op de werkvloer

Uiteindelijk streven ze ernaar dat 3 van de 10 medewerkers vrouw zijn in 2035. Het is daarbij wel belangrijk dat de kwaliteiten die deze vrouwen meebrengen, ook echt van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf. “Als het puur alleen is om vrouwen aan te nemen, dan kan dat natuurlijk niet de bedoeling zijn”, zegt Linda. De kwaliteit van de medewerker staat in deze dus altijd voorop, ongeacht of het een man of een vrouw betreft.  

Dat het doel ambitieus is, is ze zich van bewust. “Er wordt maar sporadisch een vrouwelijke kandidaat naar voren gebracht”, analyseert ze. Dat het bedrijf wel een prettige werkomgeving is voor vrouwen, bewijzen twee vrouwelijke werknemers die er beide al meer dan 20 jaar werken. “Dat zijn er ook wel twee die van aanpakken weten en zeker geen voorkeursbehandeling willen omdat zij toevallig vrouw zijn.” 

Die instelling is volgens Linda belangrijk. “Een uitzendkracht zei laatst: je moet niet te girlie zijn om hier te werken en niet bang zijn om een beetje vies te worden.” De hele dag denken aan of je make-up nog goed zit en je zorgen maken over of je nagels de werkdag gaan overleven, past niet bij het bedrijf. “Het is belangrijk dat de vrouwen die bij ons werken, goed kunnen mengen met de mannelijke collega's”, stelt Linda.  

"Je moet niet te girlie zijn om hier te werken en niet bang zijn om een beetje vies te worden."

Women in operations

Vier à vijf keer per jaar houden ze women in operations bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst kunnen de vrouwelijke medewerkers aangeven waar ze tegenaan lopen of wat er nog mist voor om een goede en fijne werkomgeving voor hen te creëren. Vooral in de eerste sessies werden verbeterpunten aangehaald. “De vrouwen liepen bijvoorbeeld rond in mannenkleding, er was geen vrouwelijke werkkleding aanwezig”, blikt Linda terug. Tegenwoordig lopen de vrouwelijke operators wel in dameskleding op de werkvloer.  

Daarnaast heeft de vrouwenkleedkamer een update gekregen. Er is een extra douche bijgekomen en er zijn extra kluisjes geplaatst. “Het zijn niet heel grootse dingen, maar ze zijn wel nodig”, aldus Linda. Mochten er in de toekomst nog meer vrouwen aangetrokken worden, heeft de kleedkamer een nieuwe update nodig. “Het is nu echt te klein om daar met meer dan twee vrouwen tegelijk te zijn.” 

Meer weten over werving in de procesindustrie?

Kom kennismaken

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met jouw uitdaging(en)?

Als recruitment business partner helpen wij bedrijven in de procesindustrie met het werven van personeel. Daarbij luisteren we nauwlettend naar hun wensen. Of ze net als Owens Corning graag meer vrouwen toe willen voegen aan hun personeelsbestand of op zoek zijn naar gespecialiseerde monteurs: wij gaan voor ze op zoek! Wat kunnen we voor jou betekenen? 

Vul het contactformulier in of plan hieronder direct een afspraak met Michael Wolf. 

Vul het formulier in