Werken in de voedingsmiddelen industrie bij McCain
Klantverhaal

Detavast detacheren
als oplossing voor aannamestop bij McCain

Als er van hogerhand restricties komen in het aannemen van nieuwe medewerkers, heeft dit gevolgen voor het productieproces. Al helemaal als je in een branche werkt waarin vergrijzing en verloop aan de orde van de dag zijn. Dat ervaart ook Joselito Heilbron, Food Safety & Quality Manager bij McCain in Lelystad.   

De restrictie heeft te maken met een hervorming van de kwaliteitsafdelingen van McCain in Europa. “Het aantal personen op de quality afdeling wordt afhankelijk van het aantal personen die in het productieproces werken, het aantal lijnen in de fabriek en het aantal producten die geproduceerd worden”, weet Joselito over de nieuwe berekening van de quality afdeling. Dat houdt voor hem op dit moment in dat hij geen nieuwe medewerkers mag aannemen.  

 

Uitdagingen

Het moge duidelijk zijn dat dit niet zijn keuze is. “Ik heb posities nodig voor de werkzaamheden die we hebben”. Die werkzaamheden komen mede voort uit een vernieuwingsslag die McCain aan het maken is in Lelystad. Er is geïnvesteerd in de vernieuwing van een deel van de productieomgeving, omdat deze gedateerd was. Er is nu nog een oud gedeelte, die momenteel ook aangepakt wordt.

Een andere oorzaak is het verloop van medewerkers. “Een deel van het personeel is uitgestroomd, personeel met kennis en ervaring.” Wat je dan ziet is dat er nu medewerkers zijn in de productie die nog niet op het kennisniveau zitten van de ervaren medewerkers die het bedrijf verlaten hebben. Een gevolg daarvan is dat op het gebied van kwaliteit veel gecontroleerd moet worden. “Je moet een goed eindproduct leveren naar de consumenten.”  

De aannamestop en de mankracht die nodig is om de producten van McCain te waarborgen zorgen op dit moment dus voor een discrepantie: er zijn meer mensen nodig om de kwaliteit te waarborgen, maar McCain faciliteert daar niet in. Om de aannamestop te omzeilen, schakelde Joselito de hulp van Processionals in. 

Geen core business

Ondanks dat het niet de core business van Processionals is, betekent de recruitment business partner wel veel voor Joselito. Doordat hij geen nieuwe mensen aan kan nemen, moet hij creatief zijn in zijn oplossingen. Er ligt immers wel werk. “Via Processionals kan ik mensen flexibel aannemen. Daar zit op dit moment geen limiet op, waardoor het mogelijk is om werkzaamheden door te laten lopen of überhaupt uit te voeren.”

“Processionals weet redelijk snel met geschikte kandidaten te komen, dat komt omdat Raoul Wijenberg heel goed doorheeft wat wij nodig hebben”, analyseert Joselito. Dat is volgens hem ook wel een voordeel. De QC’ers zijn immers niet makkelijk te vinden. “QC’ers zijn vaak gewend om op één plek te blijven en dat heel goed te doen, zij veranderen niet vaak van bedrijf.” Daarom is Raoul ook erg belangrijk voor Joselito: “Hij is echt mijn redder in nood.”

"Het gaat gewoon super, ik hoef maar een aantal dingen uit te leggen en Raoul weet precies wat ik nodig heb. Een dag later heb ik al een cv in mijn mailbox."

Op dit moment kan Joselito de huidige werknemers van Processionals ook geen contract aanbieden, daar baalt hij van. “Ik had laatst een evaluatie met een Processionals medeweker. Ik zei tegen hem: ik ben heel tevreden over je, maar ik kan je helaas geen contract aanbieden”, blikt hij terug. Dat is zonde, want zijn doel is om een stabiel QC-team te vormen in de toekomst: “Mijn strategieën zijn gebaseerd op stabiliteit.” 

 

Nieuwe QC Supervisor 

Begin maart is een nieuwe QC Supervisor gestart via Processionals. Dat brengt het totaal aantal medewerkers van Processionals op de QC afdeling op 4 werkenden, van de 12 medewerkers in totaal. De komst van de QC Supervisor brengt voor Joselito veranderingen met zich mee: “Ik kan weer wat meer focus hebben op mijn eigen werkzaamheden, zonder elke keer brandjes te moeten blussen.” 

Op die manier kan Joselito zich meer focussen op de lange termijn en het uiteindelijk vormen van zijn stabiele team. Dat kan natuurlijk pas echt van start gaan wanneer er duidelijkheid is over de hervormingen binnen de afdeling. Tot die tijd blijkt Processionals een waardevolle partner voor de instroom van nieuwe medewerkers, zonder deze direct op de payroll van het bedrijf te moeten zetten: “Het gaat gewoon super, ik hoef maar een aantal dingen uit te leggen en Raoul weet precies wat ik nodig heb. Een dag later heb ik al een cv in mijn mailbox.” 

Dankzij Processionals kan Joselito de kwaliteit van het product van McCain continu blijven garanderen, zonder de payroll te belasten. Hij kan de Processionals medewerkers immers aanhouden totdat de aannamestop voorbij is. Dat geeft hem de mogelijkheid te bouwen aan het team, zonder de aannamestop te negeren.

Meer weten over de uitdaging van vergrijzing in de procesindustrie?

Kom kennismaken

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met jouw uitdaging(en)?

Als recruitment business partner helpen wij onze partners uit de procesindustrie met het invullen van hun personele behoeftes. Heb jij net als Joselito te maken met een stop op nieuwe werknemers? Dan gaan we graag met je op zoek naar een goede oplossing, zodat het productieproces optimaal kan blijven draaien. 

Vul het kennismakingsformulier in of plan hieronder direct een afspraak met Michael Wolf. 

Vul het formulier in