Arla-Foods - Productieomgeving
Klantverhaal

Hoe recruitment een bijdrage levert aan gedragsverandering bij Arla

Anderhalf jaar geleden doet Albert Vuurman als teamlead zijn intrede in de processing afdeling van Arla. Op dat moment kampte het bedrijf met een personeelstekort van circa 30%. Albert heeft het hele personeelsbestand op zich genomen en is hierin de kartrekker geworden voor het aantrekken van nieuw personeel met een doelstelling in zijn achterhoofd: “dat gaat over een stukje kwaliteit, veiligheid en gedrag.”  

Gedrag is dus een belangrijke pijler in de doelstelling van Arla. Sterker nog, Albert heeft een beoordelingssysteem voor zijn team waarbij 50% van het resultaat bestaat uit gedrag. Dit gaat hand in hand met een stukje kwaliteit en veiligheid volgens Albert. “Vroeger kroop de technische dienst met een touwladder in tanks om problemen op te lossen, die tanks werden 20 jaar lang niet veiliggesteld”, blikt Albert terug. En dat is levensgevaarlijk.  

20 jaar lang deden de procestechnici het op die manier, gedrag dat dus al zo lang is gedoogd. Het is dan lastig om dit gedrag te veranderen bij een bepaalde groep medewerkers die al lang werkzaam zijn bij het bedrijf. “Die vertonen een bepaald aangeleerd gedrag, hoe ga je dat veranderen? Als je aan mensen hun gedrag komt, vinden ze dat vaak niet leuk.” Inmiddels faciliteert het hele bedrijf zijn verbeterde gedragsregels en moet de werkomgeving nu bijvoorbeeld eerst worden veiliggesteld voordat er gesleuteld mag worden. 

 

Een passende kandidaat

Processionals faciliteert in deze gedragsdoelstelling door nieuwe procestechnici voor Arla te vinden, die direct binnen het gedragsprofiel vallen of de potentie hebben dit te doen. Wat daarbij ook meespeelt is dat Raoul Wijenberg, de vaste Processionals contactpersoon van Albert, goed weet waar hij naar op zoek is en waar hij juist niet naar op zoek is. Een kandidaat moet wel in Albert zijn plaatje op de werkvloer passen. “Ik merk dat Raoul zich daar ook echt voor inspant, dat vind ik erg belangrijk.” 

Wellicht is Albert enigszins bevooroordeeld in zijn beeld van Processionals. Hij is namelijk anderhalf jaar geleden via Processionals terecht gekomen bij Arla. Als kandidaat viel hem de persoonlijke benadering van Processionals op: “De interesse in de persoon, wie je bent en de benaderbaarheid van de contactpersoon.”  

"Op dit moment heb ik mijn personeelsbestand opgebouwd en heb ik niet direct nieuwe kandidaten nodig. Echter zal er altijd verloop blijven, dat weet ik. Dan wil ik met Processionals verdergaan, omdat die relatie zo goed is."

Persoonlijke benadering

Diezelfde persoonlijke benadering ziet hij nu ook terug in zijn partnerrelatie met Processionals. Hij werkt nu samen met Raoul, die hem dus bij Arla heeft geplaatst. “Die band neem je dan mee, het enige wat verandert, is dat ik nu de werkgever ben die mensen aanneemt. Het contact met Raoul is onverminderd goed, daar ben ik erg blij mee.” Dat is volgens Albert ook het onderscheidende vermogen van Processionals: “We kunnen heel fijn met elkaar communiceren, je weet wat je aan elkaar hebt.”

Als partner is hij ook erg tevreden over de aandacht die er is voor de kandidaten, die hij zelf natuurlijk ook heeft ervaren. “Als ik een kandidaat voor me heb vraag ik vaak hoeveel contact hij heeft gehad met de detacheerder en hij reageert dat hij hem zeker wel 10 minuten heeft gesproken, vind ik dat een slechte zaak.” Bij Processionals wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de voorselectie van een kandidaat, omdat deze belangrijk wordt gevonden. Dat ziet hij terug, maar “natuurlijk zijn er altijd cv's die me alsnog niet aanstaan”, lacht hij.  

Albert weet Processionals te waarderen. “Op dit moment heb ik mijn personeelsbestand opgebouwd en heb ik niet direct nieuwe kandidaten nodig. Echter zal er altijd verloop blijven, dat weet ik. Dan wil ik met Processionals verdergaan, omdat die relatie zo goed is.”  

Meer weten over werving in de procesindustrie?

Kom kennismaken

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen?

Heb jij net als Arla een drastisch personeelstekort wat je het liefst gisteren al had opgelost? Dan komen we graag met je in contact om hierover het gesprek aan te gaan en een passende oplossing te vinden. 

Vul het kennismakingsformulier in of plan hieronder direct een afspraak met Michael Wolf

Vul het formulier in