Redactie
Processionals
Verhaal Blog Procesindustrie
Leestijd 2 min
21 december 2022

Uniek, vrouwen in de procestechniek

Uniek, vrouwen in de procestechniek
Uniek, vrouwen in de procestechniek
Leestijd 2 min
21 december 2022
Uniek, vrouwen in de procestechniek
Redactie
Processionals

De procesindustrie, het wordt veelal bestempeld als een mannenwereld. Onterecht! Gelukkig hebben wij bij Processionals ook vrouwelijke operators en onderhoudsmonteurs aan het werk. En deze stoere vrouwen doen zeker niet onder voor de mannen! In onze nieuwe rubriek: Uniek, vrouwen in de procestechniek, geven wij hen het woord.

1.2 miljoen liter melk per dag. Kun je het je voorstellen? Dit is dagelijkse kost voor onze Malou (34) en haar collega's. Malou is werkzaam als procesoperator bij FrieslandCampina in Balkbrug. ‘’Ik denk soms ook jéétje, wat een immense hoeveelheid. En als je dan ook nog ziet wat ze er hier allemaal mee doen en welke processen erbij komen kijken, sta je helemaal versteld. Ik vind het heel interessant!’’ vertelt Malou terwijl ze zich hijst in een witte werkjas. Haar prachtige donkere krullen verstopt ze onder een haarnetje en haar bruine ogen zijn goed zichtbaar door haar veiligheidsbril. ‘’We zijn hier niet om mooi te zijn, maar om te werken’’ grapt Malou.

Oppas VS Operator

‘’Eigenlijk heb ik voor de procestechniek gekozen om praktische redenen. Ik werkte in de zorg en mijn vriend in ploegendienst. Dit was lastig te combineren met de zorg van onze kinderen. Toen we gingen verhuizen met ons gezin, wilde ik zo min mogelijk oppas. Ik ben toen in tegenovergestelde ploegen gaan werken, zodat mijn vriend en ik elkaar konden afwisselen. Dat was in de productie. Ik vond dat zó leuk dat ik weer naar school ben gegaan.’’ Malou heeft inmiddels haar diploma voedingsoperator niveau 3 op zak en is momenteel bezig met het behalen van haar niveau 4 diploma. ‘’Ik denk dat vrouwen heel veel kwaliteiten hebben die ze hier echt goed kunnen gebruiken. Wij zijn vaak wat gedetailleerder dan mannen. Ik ben er zelf niet heel erg mee bezig dat ik één van de weinige vrouwen ben hier. Soms moet je er wel een beetje tegenop boksen, maar ik heb daar geen moeite mee. Het is juist leuk om met mannen te werken. En ik ben niet de enige: op alle afdelingen werken wel vrouwen én onze Hoofd Productie is ook een vrouw.’’

Interesse in voeding

Malou werkt sinds oktober 2018 bij FrieslandCampina in Balkbrug. Op deze plant wordt alles van de melk optimaal benut. Zo wordt er kaas, wei en room gemaakt. Terwijl ze haar ronde doet door de fabriek groet iedereen haar enthousiast. ‘’Ik ben begonnen op de verpakkingslijnen en heb mij daarna bezig gehouden met een WCOM project om EPL's te updaten. Nu werk ik sinds 2 maanden in de voorfabriek. Dit is heel leuk omdat ik nog veel kan leren van het gehele proces.

‘’Mijn dag is ontzettend afwisselend en ik heb veel vrijheid.’’ ‘s Ochtends maak ik een rondje door de fabriek en check de lijnen waar ik verantwoordelijk voor ben. Dan neem ik gelijk monsters van elke tank, om er zeker van te zijn dat het met de gewenste kwaliteit weggaat. De meeste installaties werken automatisch, maar je moet dat wel aansturen vanuit de controlekamer. Tussendoor zorg ik dat alles schoon blijft en maak ik vrachtbrieven voor de chauffeurs die wei komen laden. We hebben een hele gezellige ploeg en daarnaast vind ik het ideaal dat ik in een 5-ploegendienst werk. Ik houd meer tijd over om bij de kinderen te zijn.’’

Malou haar tip aan andere vrouwen:

‘’Verdiep jezelf er eens in! Het is écht heel interessant. En daarnaast is het heel leuk om met mannen te werken. Ik word er ook niet mannelijker van om hier te werken’’, zegt Malou gekscherend. ‘’Ik voel me op en top vrouw, ook hier! Ik denk dat vrouwen heel veel kwaliteiten hebben die we in de procestechniek kunnen gebruiken.’’
En dat beamen wij Malou!

Kom kennismaken

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden! 

Kennismaken
Kom kennismaken! | Processionals
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Lees andere artikelen over een mooie toekomst binnen de procesindustrie,
met Processionals als jouw partner.