Redactie
Processionals
Blog
Leestijd 2 min
6 maart 2024

Ga op zoek naar de beste dynamiek tussen vast en extern personeel

Twee mannen aan het werk in de procesindustrie
Twee mannen aan het werk in de procesindustrie
Leestijd 2 min
6 maart 2024
Ga op zoek naar de beste dynamiek tussen vast en extern personeel
Redactie
Processionals

De relevantie van vast personeel staat buiten kijf, de voorkeur van een werkgever gaat immers vaak uit naar (het aantrekken van) vaste werknemers. De voordelen van extern personeel zijn echter onderbelicht. Waarom zijn externe werknemers van belang voor jouw bedrijf en wat voegen zij toe? We nemen je mee in de dynamiek tussen interne- en externe werknemers en hun waarde voor jouw bedrijf.  

Het belang van interne werknemers

Vast personeel is het hart van jouw bedrijf. De vaste medewerkers kennen de (bedrijfs)processen door en door en dragen bij aan de bedrijfscultuur. Ook beschikken zij over de meeste kennis van de installaties en machines, begrijpen ze de veilgheidsprotocollen en zijn ze vaak de drijvende kracht achter innovaties en procesoptimalisaties. De expertise van vaste werknemers ontstaat vaak door jarenlange ervaring binnen het bedrijf.  

Niet alleen wat betreft kennis spelen zij een sleutelrol, ook op het gebied van sociale cohesie zijn zij belangrijk. Het is de groep werknemers die loyaliteit en verbondenheid met het bedrijf ervaren, wat de algehele productiviteit en efficiëntie bevordert. Zij begrijpen wat het betekent om bij jouw bedrijf te werken en zijn doorgaans goed op de hoogte van bedrijfsdoelstellingen en dragen bij aan een stabiele werkomgeving. Kortom: interne medewerkers zijn essentieel voor het succes van een bedrijf.  

De bijdrage van externe werknemers

Bedrijven hebben vaak de specifieke voorkeur een grote vaste kern aan medewerkers te hebben, mede om de bovengenoemde redenen. Het werven van externe medewerkers heeft echter ook voordelen. Externe medewerkers kijken met een frisse blik naar jouw bedrijf. Zij nemen gespecialiseerde vaardigheden van vorige werkgevers met zich mee die kunnen bijdragen aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het bedenken en implementeren van innovatieve veranderingen.  

Externe werknemers zijn vaak gewend aan het werken in verschillende bedrijfsculturen en omgevingen. Dit aanpassingsvermogen maakt hen waardevol voor het omgaan met diverse projecten en teams. De werving en selectie van extern personeel zorgt voor een verrijking van ideeën en een breder perspectief van de procesindustrie. Externe medewerkers worden ook wel de flexibele schil genoemd.  

Daarnaast is het aantrekken van extern personeel kosteneffectief. In plaats van permanente aanstellingen met alle bijbehorende kosten, kun je externe procesoperators of monteurs inhuren op basis van de exacte behoeften van jouw bedrijf. Dit helpt bij het beheersen van de kosten en het optimaliseren van de efficiëntie van het productieproces.  

Flexibele schil

Om de flexibele schil vorm te geven, kun je samenwerken met een uitzend- of detacheringsbureau. Het voordeel van de het samenwerken met een bureau is dat je als bedrijf zijnde niet verantwoordelijk bent voor de procesoperator of maintenance technicus en geen administratieve verplichtingen hebt. Deze liggen bij het uitzend- dan wel detacheringsbureau.

Een uitzendbureau geeft je de kans om een werknemer op flexibele en tijdelijke basis in te zetten. Zij kunnen bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan specifieke projecten of taken, zonder langdurige verplichtingen. Detachering geeft jou en jouw bedrijf meer zekerheid. Van tevoren wordt een contractuur afgesproken; het contract bevat dus altijd een begin- en einddatum en kent een opzegtermijn van één maand.  

Meer weten over detachering?

Wil je meer weten over detachering in de procesindustrie en hoe dit je kan helpen jouw team verder op te bouwen? Wij zetten 5 voordelen op een rij voor je! 

Lees de blog
Michael Wolf aan het typen
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Ontdek meer onderwerpen die voor jou van belang kunnen zijn met betrekking tot het aantrekken en het behouden van personeel in de procesindustrie.