Procesindustrie

Het salaris dat je als procesoperator verdient is sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en het aantal jaren werkervaring dat je hebt. Qua opleidingsniveau zit er een verschil in bijvoorbeeld VAPRO A, B of C maar ook (proces)technische mbo opleidingen bepalen de hoogte van jouw salaris. Daarnaast speelt ook mee wat voor ploegendienst je precies draait. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld de volgende dienstroosters: dagdienst, 2-ploegendienst, 3-ploegendienst, 4-ploegendienst en 5-ploegendienst.

Afhankelijk van de regio waarin jij als procesoperator werkzaam bent, kan je het loon inschalen tussen de 2.300 en 3.800 euro bruto per maand. Als procesoperator werk je vaak in ploegendiensten waardoor je nog extra toeslagen krijgt bovenop je basissalaris. Deze toeslagen kunnen oplopen tot wel 35%. Reken uit je winst!

Dat betekent dat je bij een basis salaris van 3.000 euro +35% toeslag ruim 4.050 euro verdient. Daarnaast ben je met een baan als procesoperator vaak verzekert van veel vrije tijd. Zo werk je in de 5-ploegendienst gemiddeld 33,6 uur per week en ben je soms wel 4 dagen achter elkaar vrij!

Voor een procesoperator onderscheiden we 3 verschillende mbo niveaus: niveaus A, B en C. De mate van complexiteit van het productieproces bepaalt welk niveau benodigt is voor de functie. Aan elk niveau gelden verschillende arbeidsvoorwaarden.

Salaris procesoperator A

Het salaris van een beginnend operator A ligt doorgaans tussen de 2.300 en 2.500 euro bruto per maand. Dit is exclusief ploegentoeslag dat er nog overheen kan komen. Als procesoperator A controleer je de productieprocessen en grijp je in waar nodig. Vaak werk je in ploegendiensten.

Salaris procesoperator B

Een procesoperator B heeft meer verantwoordelijkheden en daardoor zijn de arbeidsvoorwaarden uiteraard ook beter. Het salaris van een operator B ligt tussen de 2.400 en 2.900 euro bruto per maand, exclusief toeslagen. Als operator B hou je je bezig met het controleren en sturen van veelal geautomatiseerde mechanische- of chemische productieprocessen. Naast het gewone werk ziet de operator B toe op het veilig werken in de fabriek en kijkt hij waar verbeteringen mogelijk zijn.

Salaris procesoperator C

Een procesoperator C is een titel voor een ervaren procesoperator. Het salaris van een operator C ligt gemiddeld tussen de 2.500 en 3.800 euro bruto per maand. Als een procesoperator C zorg je ervoor dat het complete proces in een plant goed verloopt. Je kan leiding geven aan een team van operators en stuurt bij waar nodig. Je controleert of alle medewerkers zich aan de (veiligheid)voorschriften houden. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de complexe productieprocessen.

Ben je benieuwd naar de verschillende vacatures als procesoperator bij Processionals? Bekijk ze hier!

Hoe gaat Processionals te werk?

 • Stap 1: Solliciteer
  • Je vindt in ons aanbod van vacatures dé job die bij jou past. Je solliciteert direct en krijgt een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.
 • Stap 2: Kennismaken
  • Je komt langs op één van onze kantoren voor een kennismakingsgesprek. Onder genot van een lekker bakje koffie maak je kennis met de consultant die jou aan je carrière gaat helpen. Je nieuwe zakelijke partner wil alles van je weten zodat jij en je toekomstige werkgever goed bij elkaar passen.
 • Stap 3: Eerste gesprek!
  • We hebben een passende baan voor je en je mag kennismaken met het bedrijf. Best spannend want deze job kan het verschil maken. Om je goed voor te bereiden hebben we tips en trics om je sollicitatie zo ontspannen en positief mogelijk te laten verlopen.
 • Stap 3,5: It's a match
  • Jouw nieuwe werkgever ziet het helemaal zitten en jij ook. In een tweede gesprek krijg je een rondleiding op je nieuwe werkplek en maak je kennis met je toekomstige leidinggevende en/of collega’s. Welkom in het bedrijf.
 • Stap 4: Champagne!
  • (Of bier, wat jij wilt…) Je komt je contract tekenen en bent vanaf dat moment officieel in dienst bij jouw werkgever. Geef je consultant maar een schouderklopje: gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Upload je CV