Redactie
Processionals
Blog Voedingsmiddelen
Leestijd 1 min
21 december 2022

Wat is de zuivel industrie?

Wat is de zuivelindustrie?
Wat is de zuivelindustrie?
Leestijd 1 min
21 december 2022
Wat is de zuivel industrie?
Redactie
Processionals

De zuivelindustrie. Wat produceren ze daar eigenlijk en wat is de invloed op ons dagelijks leven? Van melk en boter tot babyvoeding: de zuivelindustrie is onmisbaar in ons dagelijks leven.

De zuivelindustrie behoort tot de voedingsmiddelenindustrie maar is specifiek gericht op zuivelproducten. Binnen de zuivelindustrie wordt melk op industriële wijze verwerkt tot zuivelproduct. De productie hiervan gebeurt in zogenaamde zuivelfabrieken.

Producten die worden gemaakt in de zuivelindustrie zijn bijvoorbeeld melkpoeder, zuiveldranken, kaas, ijs, vla en yoghurt. Maar wist je dat de zuivelindustrie ook baby- en kindervoeding, eiwitpoeder, sondevoeding en medische voeding produceert? Een interessante industrie die van levensbelang kan zijn!

Eenheidsbewerkingen

Om van melk talloze verschillende producten te maken zijn natuurlijk ook diverse processen nodig. Het proces om van melk yoghurt te maken is compleet anders dan die van melk naar babyvoeding.

Eenheidsbewerkingen die typisch zijn voor de zuivelindustrie zijn o.a. standaardiseren, centrifugeren, indampen en sproeidrogen. Maar voor ieder proces worden andere eenheidsbewerkingen gebruikt.

Proces installaties en technieken

Voor ieder proces worden natuurlijk ook andere proces installaties gebruikt. Toch zijn er een aantal wel typerend voor de zuivelindustrie. Zo zie je specifiek hier sproeidroogtorens en indamp installaties. Maar ook homogenisatoren, centrifuges, afvulmachines en verpakkingsmachines.

Al deze machines zorgen ervoor dat wij kaas en yoghurt kunnen eten. Maar ook dat onze kinderen en zieke mensen gezond gevoed kunnen worden.

Voedselveiligheid

De veiligheid en richtlijnen binnen de voedingsmiddelen industrie zijn al ontzettend doortastend. Maar wanneer er gewerkt wordt met voeding voor kwetsbare personen worden de eisen en richtlijnen strenger.

HACCP, GMP, BRC, ATEX, LOTOTO, Food Safety zijn methodes, richtlijnen en certificaten die dit op het gebied van voedselveiligheid moeten waarborgen. Wet en regelgeving zijn ontzettend belangrijk tijdens de productie.

Zuivelfabrieken

Slechts 13 bedrijven zorgen in Nederland voor 98% van de melkverwerking. Deze bedrijven zijn aangesloten bij de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie). Deze zuivelproducenten zijn klanten van Processionals.

Wij hebben een duurzame samenwerking, dus we weten precies waar jij moet zijn voor jouw droombaan.

Heb je interesse om te werken bij Friesland Campina, Nestlé, Arla Foods, Ausnutria, Royal A-ware? Of heb je misschien liever Royal Bel Leerdammer, CONO Kaasmakers, DOC Kaas? Ook bij Hochwald Foods, Vreugdenhil Dairy Foods of Yakult hebben wij vacatures.

Laat het ons weten. Wij helpen jou graag!

De zuivel industrie of een andere branche?

Naast de zuivel industrie zijn er natuurlijk nog meer branches. Lees hier meer over de chemie- voedingsmiddelen - en afval & energie branche! 

Lees meer
Zuivel industrie, Chemie of Afval en Energie? waar gaat jouw hart harder van kloppen?
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Lees andere artikelen over een mooie toekomst binnen de procesindustrie,
met Processionals als jouw partner.