Redactie
Processionals
Blog Maintenance
Leestijd 2 min
21 december 2022

Wat doet een... Maintenance engineer

Wat doet een... Maintenance engineer?
Wat doet een... Maintenance engineer?
Leestijd 2 min
21 december 2022
Wat doet een... Maintenance engineer
Redactie
Processionals

Maintenance Engineer. ''Gaan we preventief of correctief onderhoud uitvoeren aan de procesinstallatie? Wat kost dat en wat levert het op?'' vragen die voor jou dagelijks voorbij komen.

Als maintenance engineer houd jij je bezig met de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van kapitaalgoederen binnen de procesindustrie.

Werkzaamheden maintenance engineer

Als maintenance engineer ben jij verantwoordelijk voor de aansturing van de onderhoudswerkzaamheden en het opstellen van (meerjarige) onderhoudsbegrotingen en -planningen.  Alles draait om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de installaties.

Jij maakt o.a. de afweging tussen het uitvoeren van preventief onderhoud en correctief onderhoud. Een cruciale functie voor de gehele plant dus!

Als maintenance engineer werk je samen met verschillende afdelingen en functies. Van werkvoorbereiders, productiemanagers, onderhoudsmonteurs en planners: samen volgen zij jouw onderhoudsstrategie.

Kortom:
·       Belangrijke rol in productie en rendement
·       LEAN, FMECA en RCA’s zijn (onderhouds)methodes waar jij mee werkt
·       Preventief en correctief onderhoud van kapitaalgoederen
·       Bijhouden van technische voorraden en registreren van werkzaamheden

Maintenace, reliability & asset engineering

Soms is een maintenance engineer functie ook een combinatie rol met reliability of asset engineer. Wat is nou eigenlijk het verschil?

Reliability is een specialisme binnen maintenance engineering. Als reliability engineer bestudeer je de mogelijkheid van een asset om aan de gestelde eisen te voldoen. Dit doe je gedurende een bepaalde tijd en onder vastgestelde condities. Als maintenance engineer kijk je meer naar de relaties tussen prestaties van de assets.

FMECA (Failure Modes Effects and Criticality Analysis) analyses worden opgesteld om bedrijfsdoelstellingen te behalen. Ook RCM-methodieken (Reliability Centered Maintenance) zijn een maintenance & reliability engineer niet vreemd.

Opleiding maintenance engineer

Met een technische hbo opleiding op zak heb je de kans om aan de slag te gaan als maintenance engineer. Soms zien we ook mensen met een technische mbo-opleiding met relevante werkervaring binnen de procesindustrie.

Relevante studierichtingen voor dit vak zijn Werktuigbouwkunde (WTB), Elektrotechniek, HTS, AOT of Procestechniek.

Salaris maintenance engineer

Wat je precies gaat verdienen als maintenance engineer is uiteraard afhankelijk van kennis en ervaring. Als je net je hbo opleiding hebt afgerond ligt je salaris rond de €2.700 bruto per maand. Dit geldt voor een junior maintenance engineer functie.

Heb je er al aardig wat vlieguren op zitten? Dan kan je als ervaren maintenance engineer €4.500 bruto per maand verdienen. Dit is uiteraard afhankelijk van CAO, grootte van het bedrijf en de productie.

Vacatures maintenance engineer

Binnen iedere productieplant zijn er vaak wel één of twee engineers of iemand met dezelfde taken. Een productielocatie kan tenslotte niet zonder onderhoud. Maar toch zie je relatief weinig de vacature maintenance engineer.

Dit komt omdat deze functies vaak snel (soms intern) ingevuld worden. Gaat er dit jaar iemand met pensioen bij onze opdrachtgever? Wij weten dit nú al. Dus wij kunnen nú al deze functie voor jou bemachtigen. Neem dus contact met ons op als je zoekende bent.

Heb je ambities om aan de slag te gaan als maintenance engineer? Laat je cv achter en wij nemen meteen contact met je op!

Afdeling Maintenance

Benieuwd wat er op de afdeling maintenance nog meer gebeurt? Je vindt het hier!

Lees meer
Afdeling maintenance
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Lees andere artikelen over een mooie toekomst binnen de procesindustrie,
met Processionals als jouw partner.