Redactie
Processionals
Blog Procesindustrie Detachering
Leestijd 1 min
2 maart 2023

Ploegentoeslag - Hoe zit dat?

Leestijd 1 min
2 maart 2023
Ploegentoeslag - Hoe zit dat?
Redactie
Processionals

Zeg je procesindustrie, dan zeg je ploegendienst. Omdat installaties veelal 24/7 doordraaien moet er te allen tijde iemand zijn die de boel draaiende houdt. Het werken in onregelmatige diensten vergt heel wat van je. Daarom krijg je vrijwel altijd een ploegentoeslag: een percentage boven op het vaste salaris. 

Ploegentoeslag, ook wel onregelmatigheidstoeslag (ORT) of toeslag onregelmatige diensten (TOD) genoemd, is bedoeld als compensatie voor de negatieve gevolgen van onregelmatig werken. Zo kan werken in ploegendiensten invloed hebben op jouw sociale leven. Je zal bijvoorbeeld verjaardagen van vrienden of familie aan je voorbij moeten laten gaan en sporten in teamverband is lastig. Ook kan je fysieke klachten krijgen omdat je slaap/waakritme wordt verstoord. Om deze ongemakken te accepteren biedt een werkgever je een financieel voordeel. Het maakt werken in ploegen aantrekkelijker, kortweg omdat het je meer geld oplevert. 

Hoogte van de onregelmatigheidstoeslag

Werkgevers zijn niet verplicht om een ploegentoeslag uit te keren. Het is namelijk niet wettelijk vastgelegd, maar in de praktijk wordt het vrijwel overal gedaan. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het ploegenrooster dat je werkt. Bij een tweeploegendienst is de toeslag het laagst en bij een vijfploegendienst is de toeslag het hoogst. Wat de exacte hoogte per dienst is verschild per werkgever en de CAO waaronder je valt. Wel kunnen we een globale, gemiddelde inschatting voor je maken. Zo ziet de gemiddelde toeslag eruit: 

Tweeploegendienst: een toeslag tussen de 8 -12%

Drieploegendienst: een toeslag tussen de 15-21% 

Vierploegendienst: een toeslag tussen de 23-27%

Vijfploegendienst: een toeslag tussen de 28-33%

Om je een voorbeeld te geven: je werkt in de vijfploegendienst en hebt een brutoloon van €2900 Je ontvangt hier boven op een ploegentoeslag van 30%. Onder aan de streep kom je dan al snel op een brutoloon van €3770. Een aanzienlijk verschil. 

Naast de ploegentoeslag zitten er meer voordelen aan het werken van onregelmatige diensten. Zo heb je overdag meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of boodschappen te doen, kan je meer tijd doorbrengen met je gezin en reis je vrijwel altijd buiten de spits van en naar je werk. Win-Win! 

Welke ploegendiensten zijn er?

Benieuwd hoe de verschillende ploegendiensten werken? Lees ons blog; welke ploegendiensten zijn er?

Lees de blog
Welk ploegenrooster past bij jou? Laat je adviseren.
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Lees andere artikelen over een mooie toekomst binnen de procesindustrie,
met Processionals als jouw partner.