Redactie
Processionals
Blog Actueel Procesindustrie Detachering
Leestijd 2 min
13 november 2023

Jij aan zet: je functioneringsgesprek in de procesindustrie

Leestijd 2 min
13 november 2023
Jij aan zet: je functioneringsgesprek in de procesindustrie
Redactie
Processionals

De zomer ligt achter ons, de dagen worden korter en langzaam gaan we richting het einde van 2023. Naast de gezelligheid die deze periode van het jaar met zich meebrengt is het wederom tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken; Oók in de procesindustrie! Maar hoe pak je zo’n gesprek aan? En wat als je niet tevreden bent met de huidige situatie?

Jij aan zet: je functioneringsgesprek in de procesindustrie

Misschien herken je het wel. Je hebt afgelopen jaar hard gewerkt, maar het gevoel bekruipt je dat je niet de waardering krijgt die je verdient. Misschien ervaar je frustraties en vragen die je wilt delen. Dit is jouw moment om die gevoelens ter sprake te brengen. Het functioneringsgesprek is een feedbackgesprek die je (meestal jaarlijks) voert met je teamleider. Je kijkt hierbij terug op jouw functioneren van het afgelopen jaar én je kijkt vooruit naar de doelen voor het komende jaar.

De juiste voorbereiding

Het is belangrijk dat je niet onvoorbereid aan je gesprek begint. Frustraties, vragen of andere feedback? Dit is hét moment om het ter sprake te brengen! Als je leidinggevende niet weet wat er zich bij jou afspeelt kan hij of zij zich ook niet inzetten om jouw werkomstandigheden te verbeteren. Voorbereiding is dus superbelangrijk!

Zorg ervoor dat je een helder beeld hebt van jouw functie in de procesindustrie. Wat zijn jouw taken en verantwoordelijkheden? Wat gaat goed en wat zijn de obstakels? Heb je voldoende uitdaging in je werk? Hoe zie jij jouw toekomst in deze sector? Dit zijn de vragen die je jezelf kunt stellen en noteren. Tijdens het gesprek krijg je de kans om jouw gedachten en zorgen te delen. Bedenk je vooral wat voor jou belangrijk is en schrijf dit zo nodig op een kladje dat je meeneemt tijdens het gesprek. Dat voorkomt dat je alleen wordt overrompeld door vragen en jouw eigen punten vergeet.

Tijdens het gesprek: durf eerlijk te zijn

Misschien ben je gespannen voor dit gesprek. Snappen we! Maar over het algemeen is het een informatief gesprek dat veelal plezierig en laagdrempelig verloopt. Het functioneringsgesprek is een tweerichtingsgesprek. Je ontvangt feedback, zowel positief als negatief, en je mag jouw kant van het verhaal delen. Probeer hier goed mee om te gaan. Vraag zo nodig door, zodat je na het gesprek weet waarom je bepaalde feedback gekregen hebt en zodat je er iets mee kunt!

Uiteindelijk zal je zien dat het gesprek vanzelf losloopt. Het doel is dat er concrete punten uitkomen waar jullie beiden mee vooruit kunnen. Er zullen tot slot doelen en afspraken worden gesteld waar jullie beiden mee verder kunnen. Het belangrijkste tijdens het gesprek; wees eerlijk! Je hebt alleen jezelf ermee als je instemt met het plan van jouw leidinggevende terwijl je daar zelf helemaal niet op zit te wachten.

Het einde van 2023: kansen en keuzes

We hopen natuurlijk dat je het gesprek als positief hebt ervaren en uitkijkt naar een mooi nieuw jaar met voldoende kansen en uitdagingen in de procesindustrie. Maar soms kan het ook zijn dat je na het functioneringsgesprek het idee hebt dat je vastzit in de organisatie. De ontwikkelings- of doorgroeimogelijkheden die jij voor je ziet zijn er niet, of je krijgt niet de waardering die je verdient. Het maakt hierbij niet uit of je pas kort, of al voor langere tijd in dienst bent. Er kan een moment komen dat jullie gewoon niet meer zo goed bij elkaar passen. Het is de moeite waard om dan eens verder te kijken. Er zijn namelijk super veel banen voor procestechnici zoals jij!

Niet meer gelukkig in je huidige baan? Processionals kan jou helpen om de juiste stap te zetten. We begrijpen de specifieke uitdagingen en kansen in de procesindustrie. Wij kunnen jou op waarde schatten en de werkgever vinden die aansluit bij jouw ambities. Contact opnemen is altijd vrijblijvend, maar wel de moeite waard. Het kan je helpen in jouw beslissing of je nog op je plek zit bij je huidige werkgever óf dat het tijd is voor iets nieuws.

Wij wensen je in ieder geval heel veel succes met het voeren van het functioneringsgesprek.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vul vrijblijvend het contactformulier in!
Vragen
stel ze gerust!

Waar ben jij naar op zoek?

Een mooie werkgever, kortere reisafstand of carrièreswitch? Ontdek wat voor jouw werkgeluk van belang is en zet ons aan de slag.

Mooie toekomst
Kom kennismaken met Processionals
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Lees andere artikelen over een mooie toekomst binnen de procesindustrie,
met Processionals als jouw partner.