Redactie
Processionals
Blog
Leestijd 2 min
29 februari 2024

Luigi's liefde voor de papierindustrie roest niet

Papierfabriek papiermachine in beeld
Papierfabriek papiermachine in beeld
Leestijd 2 min
29 februari 2024
Luigi's liefde voor de papierindustrie roest niet
Redactie
Processionals

Dat oude liefde niet roest, bewijst Luigi Ciavarella. Van 1984 tot 2004 werkte hij in de papierindustrie, voordat hij voor de liefde naar Thailand emigreerde. Zijn passie voor de papierindustrie liet hij toen varen. Hij heeft in Thailand onder meer Engelse les gegeven. Toch bleef de procesindustrie altijd kriebelen: “Het is werk dat ik echt leuk vind”.  

In 2019 keerde hij echter terug naar Nederland en meteen pakte hij het werk in de procesindustrie weer op. Hij kwam wederom terecht in de papierindustrie, maar werkte in de drie ploegen. Mede daardoor heeft hij een uitstap gemaakt naar de recycling. Helemaal tevreden was Luigi niet over zijn werk: “Ik heb allerlei dingen geprobeerd toen ik terugkwam, maar dat beviel me niet echt.”  

Tot hij een bericht op Facebook voorbij zag komen van Processionals. “Het was een advertentie specifiek voor Papierfabriek Doetinchem. Ik dacht: ik probeer het gewoon, omdat mijn werk me niet goed beviel”. Zo kwam hij in contact met Sander Draaijer en mocht hij twee keer op gesprek bij de papierfabriek in Doetinchem. “Die waren vol lof over mij.”  

Dat beaamt ook zijn ploegchef Ton Reugebrink: “Ik kon tijdens de rondleiding meteen merken dat hij ervaring had in de papierindustrie.” Uit het eerste gesprek bleek immers over wat voor bak aan ervaring Luigi beschikt. Het tweede gesprek leek dus een formaliteit: “Eigenlijk merkte ik al vanaf moment één wat voor vriendelijk en open persoon Luigi is”, blikt hij terug. Ton vond hem wel passen bij de Achterhoekse mentaliteit van Papierfabriek Doetinchem; vorig jaar maart is Luigi er gestart als procesoperator.

Ervaren en ambitieuze werknemer  

In grote lijnen wist Luigi al hoe het proces werkte, hij heeft voordat hij naar Thailand vertrok immers 20 jaar in de papierindustrie gewerkt. “Ik wist wel hoe of wat, aangezien de papierindustrie in grote lijnen overal hetzelfde is”, analyseert hij. “Je hebt wel wat andere machines die een andere bediening vereisen, maar over het algemeen is het redelijk gelijk.”

Luigi mag met zijn 59 jaar wel niet meer de jongste procesoperator zijn, uitgeleerd is hij nog steeds niet. Voordat hij bij Papierfabriek Doetinchem aan de slag ging, was het al duidelijk dat hij een opleiding mocht gaan volgen, dat zinde hem wel. “Dit was een interne opleiding voor de bediening van de machine als PT leider, de opleiding heb ik in twee maanden afgerond”, vertelt hij trots.  

Die opleiding werd gefaciliteerd door Papierfabriek Doetinchem, omdat het al bijna 20 jaar geleden was dat Luigi in de papierindustrie had gewerkt. Dat betekent dat er ook genoeg verandering heeft plaatsgevonden in het werk. “Zoals de digitale besturing van de apparaten en reinigingsapparatuur wat toch wel wat anders is als dat het toentertijd was”, schetst Ton.  

Processionals bevalt goed  

Dat hij weer voor Processionals zou kiezen, mocht hij weer op zoek gaan naar een nieuwe baan, staat vast. Dat komt mede door de helpende hand van Sander. “Als er zich wat problemen voordeden, kon ik Sander goed bereiken en hij hielp me dan ook meteen”. Of het nou om organisatorische of financiële vragen ging of om de wensen en ambities van Luigi, Sander was een luisterend oor. “Sander luisterde naar mijn ambities, ik heb deze ook direct bij hem aangegeven.”  

Nu, bijna een jaar later, zal Luigi overgenomen worden door Papierfabriek Doetinchem. Hij kijkt daar naar uit: “Ja, ik heb er echt zin in. Het is werk dat ik leuk vind: het is een uitdaging, er is geen dag hetzelfde”. Dat is precies waar hij energie van krijgt: een werkomgeving waar je meer mag doen dan alleen het aan en uit zetten van machines. “Ik ben nu verantwoordelijk voor wat er van mijn machine af komt. Dit is een baan met meer verantwoordelijkheid en uitdagingen.” Een baan die echt past bij zijn ambities.  

Voor Papierfabriek Doetinchem is Luigi een “godsgeschenk”. “Hij kon de grootste papiermachine, waar we altijd de nieuwe procesoperators neerzetten, binnen een half jaar zelfstandig draaien”, zegt Ton. Normaal gesproken wordt daar een heel jaar voor uitgetrokken, bij procestechnici die geen ervaring hebben in de papierindustrie. Papierfabriek Doetinchem heeft dus veel baat bij de ervaring die Luigi met zich meebrengt: “Het is wel maatwerk wat jullie met hem afgeleverd hebben.”  

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Ben je benieuwd naar hoe we de beste match voor jouw bedrijf kunnen vinden en wat onze werkwijze daarin is? 

Lees meer
Sfeerbeeld-Amsterdam-v1
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Ontdek meer onderwerpen die voor jou van belang kunnen zijn met betrekking tot het aantrekken en het behouden van personeel in de procesindustrie.