Redactie
Processionals
Blog
Leestijd 2 min
6 maart 2024

Hoe de HR-afdeling het behalen van jouw OEE-target mogelijk maakt

Werken in de procesindustrie: buiten aan het werk
Werken in de procesindustrie: buiten aan het werk
Leestijd 2 min
6 maart 2024
Hoe de HR-afdeling het behalen van jouw OEE-target mogelijk maakt
Redactie
Processionals

Een productielijn moet zo soepel mogelijk lopen: de juiste mensen moeten aan de machine staan, de machine moet zo effectief mogelijk draaien en het eindproduct moet van de best mogelijke kwaliteit zijn. Je wil immers altijd het beste eindproduct kunnen garanderen. Om de effectiviteit van de productielijn te bepalen, wordt de afkorting OEE gebruikt: Overall Equipment Effectiveness. Hoe kan jij als productiemanager HR motiveren bij te dragen aan de OEE?  

De OEE is een reeks criteria die jij als productiemanager kan gebruiken om de effectiviteit van de productie te kunnen bepalen. Een OEE van 100% betekent dat er een perfecte productie gedraaid wordt en er geen verliezen zijn. De basis waarop de OEE wordt berekend, wordt gevormd door beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit.  

Een deel van deze OEE is afhankelijk van de machines die je tot je beschikking hebt en in hoeverre deze naar behoren lopen. Een andere factor is de menselijke factor. Je hebt de juiste handen nodig om de machines te kunnen laten draaien en procesoptimalisatie te bewerkstelligen. Alleen door een combinatie van techniek en mankracht kan je zo hoog mogelijk scoren op de Overall Equipment Effectiveness.  

De invloed van HR op OEE

De HR-specialist binnen het bedrijf kan daardoor ook een grote rol spelen in het optimaliseren van de OEE. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het aantrekken van procesoperators en maintenance technicians en dragen zorg voor personeelsbehoud. Dus niet alleen het werven en selecteren van nieuw personeel is hierin van belang, ook personeel binden is een belangrijk aspect voor het optimaliseren van de OEE.  

Laat de HR-medewerker daar nou net in gespecialiseerd zijn. Maar welke onderwerpen kan jij als productiemanager nou opgooien bij HR, ter verbetering van de OEE?  

Training en vaardigheden
Goed opgeleide en vakbekwame operators kunnen prestaties van machines verbeteren. De HR-afdeling kan investeren in trainingen of aanvullende opleidingen om ervoor te zorgen dat medewerkers over de juiste kennis beschikken om de machines zo efficiënt mogelijk te bedienen.

Personeelsplanning
Een effectieve planning zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid personeel beschikbaar is tijdens piekuren. Dit helpt om de beschikbaarheid van machines te maximaliseren.  

Betrokkenheid van werknemers
Gemotiveerde en betrokken werknemers zijn vaak meer gericht op het verminderen van fouten en het optimaliseren van hun taken dan werknemers die minder gemotiveerd zijn. Initiatieven voor het vergroten van deze betrokkenheid kunnen daarom de kwaliteit van het werk (indirect) verbeteren.

Gezondheid en veiligheid
Goed beleid wat betreft veiligheidsmaatregelen en een goed gezondheidsprogramma kan het aantal ongeplande stilstanden verminderen. Met een goed beleid kun je ongevallen immers verminderen. Dit draagt bij aan een hogere beschikbaarheid van machines.  

Teamwork
Effectieve communicatie tussen werknemers en tussen verschillende afdelingen kan de reactietijd op problemen reduceren. Een snellere probleemoplossing zorgt voor een hogere beschikbaarheid en prestaties van machines. Ze zeggen natuurlijk niet voor niets: teamwork makes the dream work.

Een benadering waarbij zowel het technische aspect, als het menselijke aspect onder de loep genomen wordt, kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de OEE en dus de algehele productie-efficiëntie. Daarom is de HR-afdeling een essentiële schakel in het verbeteren van deze OEE, samen met jou als productiemanager en jouw team. Succes!  

Hulp bij het verbeteren van jouw OEE!

Ben je benieuwd hoe wij kunnen bijdragen aan het behalen van jouw OEE doelstellingen? Wij gaan graag het gesprek met je aan om deze te optimaliseren! 

Kom kennismaken
Brenden Eijkelkamp zit in de stoel
Redactie
Processionals
Blogs, verhalen en actualiteiten van jouw Recruitment Business Partner in de procesindustrie.

Gerelateerde artikelen

Ontdek meer onderwerpen die voor jou van belang kunnen zijn met betrekking tot het aantrekken en het behouden van personeel in de procesindustrie.