ProcesindustrieWat is de zuivel industrie?

 

De zuivelindustrie. Wat produceren ze daar eigenlijk en wat is de invloed op ons dagelijks leven? Van melk en boter tot babyvoeding: de zuivelindustrie is onmisbaar in ons dagelijks leven. 

De zuivelindustrie behoort tot de voedingsmiddelenindustrie maar is specifiek gericht op zuivelproducten. Binnen de zuivelindustrie wordt melk op industriële wijze verwerkt tot zuivelproduct. De productie hiervan gebeurt in zogenaamde zuivelfabrieken.

Producten die worden gemaakt in de zuivelindustrie zijn bijvoorbeeld melkpoeder, zuiveldranken, kaas, ijs, vla en yoghurt. Maar wist je dat de zuivelindustrie ook baby- en kindervoeding, eiwitpoeder, sondevoeding en medische voeding produceert? Een interessante industrie die van levensbelang kan zijn! 

 

Eenheidsbewerkingen

Om van melk talloze verschillende producten te maken zijn natuurlijk ook diverse processen nodig. Het proces om van melk yoghurt te maken is compleet anders dan die van melk naar babyvoeding.

Eenheidsbewerkingen die typisch zijn voor de zuivelindustrie zijn o.a. standaardiseren, centrifugeren, indampen en sproeidrogen. Maar voor ieder proces worden andere eenheidsbewerkingen gebruikt.