Salaris & ArbeidsvoorwaardenWat verdient een procesoperator gemiddeld?

Een afwisselende en uitdagende baan is natuurlijk leuk. Maar laten we eerlijk zijn: we werken natuurlijk óók voor het geld.

En flink wat geld verdienen, dat is in de procesindustrie geen probleem! Wist je dat je als procesoperator wel tot €3.800 bruto exclusief ploegentoeslag kan verdienen? Lees het hier!

Wat je precies verdient als procesoperator in de procesindustrie is afhankelijk van een aantal factoren. Je opleidingsniveau en je kennis- en werkervaring bepalen een deel je salaris. Maar het is ook belangrijk in welke branche je werkzaam bent en of je werkt in ploegendienst.

Toch is er wel een duidelijke salaris-range te herkennen binnen de procesindustrie. We leggen het hier kort uit aan de hand van niveau A t/m C.

Salaris procesoperator A

Als procesoperator A of beginnend operator ligt je salaris tussen de €2.200 en €2.600 bruto per maand. Dit is exclusief de toeslag van de ploegendienst, vakantiegeld of eventueel een 13e maand. Dit kan er namelijk nog bij komen. Als operator A (vergelijkbaar met VAPRO A) controleer je de productieprocessen en grijp je in waar nodig. 

Salaris procesoperator B

Als procesoperator B (VAPRO B) heb je meer verantwoordelijkheid waardoor zijn de arbeidsvoorwaarden ook beter zijn. Het basissalaris van een operator B ligt tussen de €2.400 en €2.900 bruto per maand. Dit is exclusief ploegentoeslag, vakantiegeld en eventueel een 13e maand.

Als operator B houd je je bezig met het controleren en sturen van mechanische- of chemische productieprocessen. Deze zijn meestal geautomatiseerd. Ook ziet een operator B toe op het veilig werken in de fabriek en doet hij verbetervoorstellen.

Salaris procesoperator C

Een procesoperator C is de functietitel van een ervaren operator (vergelijkbaar VAPRO C). Het salaris van een operator ligt gemiddeld tussen de €2.500 en €3.800 bruto per maand. Dit is exclusief ploegentoeslag, vakantiegeld en eventueel een 13e maand.

Als operator C zorg je ervoor dat het complete productieproces op de plant goed verloopt. Je bent verantwoordelijk voor de complexe productieprocessen. Soms geef je leiding aan een team van operators. Daarnaast controleer je of alle medewerkers zich aan de (veiligheid)voorschriften houden.