Salaris & ArbeidsvoorwaardenWat verdient een procesoperator?

Salaris procesoperator. Een afwisselende en uitdagende baan is natuurlijk leuk. Maar laten we eerlijk zijn: we werken natuurlijk óók voor het geld. En flink wat geld verdienen, dat kun je in de procesindustrie wel! Wist je dat je als procesoperator wel tot €3.800 bruto exclusief ploegentoeslag kan verdienen? Lees het hier!

Wat je precies verdient als procesoperator in de procesindustrie is afhankelijk van een aantal factoren. Je opleidingsniveau en je kennis- en werkervaring bepalen een deel je salaris. Maar het is ook belangrijk in welke branche je werkzaam bent of in welke ploegendienst je werkt. Toch is er wel een duidelijke salaris-range te herkennen voor procesoperators binnen de procesindustrie. We leggen het hier kort uit aan de hand van niveau A t/m C.

Salaris procesoperator A

Als procesoperator A (vergelijkbaar met een VAPRO A) of beginnend procesoperator ligt je salaris tussen de €2.200 en €2.600 bruto per maand. Dit is exclusief de toeslag van de ploegendienst, vakantiegeld of eventueel een 13e maand. Dit kan er namelijk nog bij komen. Wat doe je als procesoperator A? Als procesoperator A controleer je de productieprocessen en grijp je in waar nodig. 

Salaris procesoperator B

Als procesoperator B (vergelijkbaar met een VAPRO B) heb je meer verantwoordelijkheid en daardoor zijn de arbeidsvoorwaarden ook beter dan van een A. Het salaris van een operator B ligt tussen de €2.400 en €2.900 bruto per maand, exclusief ploegentoeslag, vakantiegeld en eventueel een 13e maand. Als operator B houd je je bezig met het controleren en sturen van (veelal) geautomatiseerde mechanische- of chemische productieprocessen. Naast het dagelijks werk ziet de operator B ook toe op het veilig werken in de fabriek én kijkt hij waar verbeteringen mogelijk zijn. 

Salaris procesoperator C

Een procesoperator C is de functietitel van een ervaren procesoperator (vergelijkbaar VAPRO C). Het salaris van een operator ligt gemiddeld tussen de €2.500 en €3.800 bruto per maand, exclusief ploegentoeslag, vakantiegeld en eventueel een 13e maand. Als procesoperator C zorg je ervoor dat het complete productieproces op de plant goed verloopt. Je bent verantwoordelijk voor de complexe productieprocessen. Soms geef je leiding aan een team van operators. Daarnaast controleer je of alle medewerkers zich aan de (veiligheid)voorschriften houden.