Uniek, vrouwen in de procestechniekVrouwen in de procestechniek: oppas of operator?

Uniek, vrouwen in de procestechniek

De procesindustrie, het wordt veelal bestempeld als een mannenwereld. Onterecht! Gelukkig hebben wij bij Processionals ook vrouwelijke operators en onderhoudsmonteurs aan het werk. En deze stoere vrouwen doen zeker niet onder voor de mannen! In onze nieuwe rubriek: Uniek, vrouwen in de procestechniek, geven wij het woord aan vrouwen die dagelijks hun vingers branden aan de techniek.

 

1.2 miljoen liter melk per dag. Kun je het je voorstellen? Dit is dagelijkse kost voor onze Malou (34) en haar collega's. Malou is werkzaam als procesoperator bij FrieslandCampina in Balkbrug. ‘’Ik denk soms ook jéétje, wat een immense hoeveelheid. En als je dan ook nog ziet wat ze er hier allemaal mee doen en welke processen erbij komen kijken, sta je helemaal versteld. Ik vind het heel interessant!’’ vertelt Malou terwijl ze zich hijst in een witte werkjas. Haar prachtige donkere krullen verstopt ze onder een haarnetje en haar bruine ogen zijn goed zichtbaar door haar veiligheidsbril. ‘’We zijn hier niet om mooi te zijn, maar om te werken’’ grapt Malou.

 

Oppas VS Operator
‘’Eigenlijk heb ik voor de procestechniek gekozen om praktische redenen. Ik werkte in de zorg en mijn vriend in ploegendienst. Dit was lastig te combineren met de zorg van onze kinderen. Toen we gingen verhuizen met ons gezin, wilde ik zo min mogelijk oppas. Ik ben toen in tegenovergestelde ploegen gaan werken, zodat mijn vriend en ik elkaar konden afwisselen. Dat was in de productie. Ik vond dat zó leuk dat ik weer naar school ben gegaan.’’ Malou heeft inmiddels haar diploma voedingsoperator niveau 3 op zak en is momenteel bezig met het behalen van haar niveau 4 diploma. ‘’Ik denk dat vrouwen heel veel kwaliteiten hebben die ze hier echt goed kunnen gebruiken. Wij zijn vaak wat gedetailleerder dan mannen. Ik ben er zelf niet heel erg mee bezig dat ik één van de weinige vrouwen ben hier. Soms moet je er wel een beetje tegenop boksen, maar ik heb daar geen moeite mee. Het is juist leuk om met mannen te werken. En ik ben niet de enige: op alle afdelingen werken wel vrouwen én onze Hoofd Productie is ook een vrouw.’’