ProcesindustrieWelke ploegendiensten zijn er?

Ploegendiensten. Vaak produceren bedrijven binnen de procesindustrie ook buiten kantooruren gewoon door. Daarom werken de meeste bedrijven met een rooster in ploegendienst.

 

De procesindustrie staat nooit stil. En de productie-installaties dus ook niet. Om deze reden zijn ploegendiensten in het leven geroepen. Om zo de mankracht te verspreiden en te zorgen dat er dag en nacht technische specialisten aanwezig zijn zodat het productieproces onverstoord kan blijven draaien.

Maar welke ploegendiensten zijn er precies? En wat betekent dat voor jou, jouw (sociale) leven én salaris?

 

Dagdienst

Met dagdienst worden eigenlijk de ‘normale’ kantooruren van 9.00 tot 17.00 uur bedoeld van maandag tot en met vrijdag. In de procesindustrie komt deze dienst minder vaak voor, omdat je meestal in een ploegenrooster werkt.

Toch zijn er wel een aantal functies die plaatsvinden in de dagdienst. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘kantoor banen’ zoals een maintenance manager, productiemanager, proces engineer, maintenance engineer en werkvoorbereider. Maar je hebt ook dagdienst monteurs, procesoperators in de waterzuivering of utility operators die werkzaam zijn in dagdienst.

Voorkeur voor deze dienst? Check hier onze vacatures. 

 

2 ploegendienst

Een 2 ploegendienst is een creatieve variant op de dagdienst. Waar de dagdienst-ploeg vaak van 9.00 tot 17.00 uur werkt, zijn de werktijden in een 2 ploegendienst iets meer verspreid. Zo werk je een ochtenddienst en een avonddienst en ben je de weekenden en nachten vrij. Het ziet er ongeveer zo uit:

  • 1 week ochtenddienst van 6.00 uur tot 14.00 uur
  • 1 week avonddienst van 14.00 uur tot 22.00 uur

De ploegentoeslag van een 2 ploegendienst is meestal tussen de 11% en 15% bovenop je basissalaris. Wil je graag in ploegendienst werken zonder dat je nachtdiensten moet draaien of weekenddiensten? Bekijk hier de vacatures 2-ploegendienst.

 

3-ploegendienst

In een 3-ploegendienst heb je naast de vroege dienst en de avonddienst ook de nachtdienst. Zo is er te allen tijden een technisch specialist aanwezig op de productielocatie. Het 3-ploegendienst rooster kan er als volgt uit zien:

  • 1 week ochtenddienst van 06.00 uur tot 14.00 uur
  • 1 week avonddienst van 14.00 uur tot 22.00 uur
  • 1 week nachtdienst van 22.00 uur tot 06.00 uur

En weer opnieuw. De meeste mensen vinden de drieploegendienst de minst fijne ploegendienst omdat het een hele week nachtdienst bevat. Het voordeel aan een drieploegendienst is wél dat je de weekenden altijd vrij bent. Ook is het een fijne bijkomstigheid dat er bij de drieploegendienst een toeslag boven op je salaris is van 18% tot 21%.

Bekijk hier onze vacatures voor de 3-ploegendienst.