Detachering en W&SAls moeder in de procesindustrie: behulpzame mannen en uitdaging

Het is moederdag! Tijd om mama’s in het zonnetje te zetten. Hoewel ze (nog) niet in grote aantallen in de procesindustrie werken, zijn ze er wel degelijk! Marja werkt al 32 jaar in onze branche en doet dat de laatste 14 jaar als alleenstaande moeder. Dit zorgt voor uitdagingen, maar Marja krijgen ze niet meer weg uit de procesindustrie!

32 jaar geleden verstuurde Marja één sollicitatie, ging langs bij het bedrijf en voor ze het wist werkte ze in de broodfabriek. Afgelopen jaar nam ze de beslissing om de fabriek te verlaten en vond via Processionals haar match in McCain Lelystad. Aangezien er nog steeds bijzonder weinig vrouwen in de procesindustrie werken (slechts één procent!), roept Marja’s carrière vragen op. Waarom deze industrie? En niet onbelangrijk als alleenstaande moeder: hoe combineer je dat met thuis?

“met de hulptroepen zo vlak om de hoek durfde ik dat wel aan”

Een goed privé-netwerkMarja (rechts) aan het werk bij McCain

Om te beginnen met de laatste vraag. ‘Mijn zoon is nu 14 jaar en ik heb gemerkt dat het vooral belangrijk is een goed privé-netwerk om je heen te hebben.” Marja (rechts op de foto) woont in Emmeloord en woont twee straten van haar ouders vandaan. Haar zus woont op enkele minuten afstand. “Zij hebben me heel erg geholpen. Toen mijn zoon jonger was verbleef hij vaak bij mij ouders, dat was perfect. Daarna wilde hij steeds vaker alleen thuis zijn, maar met de hulptroepen zo vlak om de hoek durfde ik dat wel aan.” Nu ze bij McCain werkt draait ze vijfploegen diensten. “Dat is wel eens lastig. Dan ben ik soms niet thuis wanneer ik dat wel zou willen zijn, maar tijdens mijn pauzes hebben we altijd contact. Dat werkt goed.”

Een nieuwe wereld

Onlangs maakte ze dus de overstap naar aardappelspecialist McCain in Lelystad. Als procesoperator op de snijafdeling ging er een nieuwe wereld voor Marja open. “Ik heb zo vreselijk veel geleerd de afgelopen zes maanden! Echt super leuk. We sturen het snijproces aan en dat is een stuk ingewikkelder dan het misschien klinkt. Als er bij ons iets mis gaat, ligt de hele fabriek stil. Ook werken we met veel verschillende technieken en leer je continu nieuwe processen kennen. Er is letterlijk geen dag hetzelfde voor mij. Dat vind ik heerlijk.”

Eén procent!

Slecht één procent van de mensen in de procesindustrie is vrouw. Marja denkt vooral dat het niet bekend is bij vrouwen hoe aantrekkelijk werken in deze branche kan zijn als vrouw. “Er wordt vaak vanuit gegaan dat het zwaar werk is, maar als ik naar mijn werk nu kijk, is dat het helemaal niet. We sturen heel veel aan via computers. Natuurlijk komt er wel eens wat meer fysiek werk bij kijken, maar als 50-jarige vrouw kan ik het makkelijk aan!” Ze kan het uitstekend vinden met haar mannelijke collega’s – “ze zijn super behulpzaam als ik hulp nodig heb” -, maar ze zou het leuk vinden als ze meer vrouwelijke collega’s zou hebben. 

“Er wordt vaak vanuit gegaan dat het zwaar werk is, maar als ik naar mijn werk nu kijk, is dat het helemaal niet.”

Een oproep aan vrouwen dan Marja? “Ja graag! Houd jij van een uitdaging en wil je veel afwisseling in je werk? Dan raad ik de procesindustrie van harte aan! Je kan zo veel leren als je wil, je hoeft het alleen maar aan te geven. En als ik door de winkel loop en onze producten zie liggen, ben ik oprecht trots!”

Kansen in de procesindustrie

Klinkt een baan zoals die van Marja jou als muziek in de oren? Er is erg veel vraag naar procesoperators, monteurs en andere functies in de procesindustrie. Wij zijn erin gespecialiseerd om de juiste persoon aan het juiste bedrijf te koppelen, zodat beide er nu en in de toekomst beter van worden! Kunnen we jou helpen? Graag! Bekijk hier onze openstaande vacatures, solliciteer, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!
 

Blijf op de hoogte!

Processionals gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.