Functies & BeroepenWelke functies zijn er binnen de afdeling productie?

De afdeling productie. Dé plek in de fabriek waar het gebeurt. Welke functies en banen zijn er op de afdeling productie binnen de procesindustrie? 


Vooropgesteld: ieder bedrijf binnen de procesindustrie heeft natuurlijk zijn of haar eigen organisatiestructuur en functies binnen afdelingen. Toch is er wel een grote lijn te ontdekken in de meest voorkomende structuur. De afdeling productie binnen een producerend bedrijf kun je grofweg in twee vormen gieten. 


Afdeling productie 1 

In het bovenstaande voorbeeld geeft de productiemanager leiding aan 5 verschillende teamleiders. Deze teamleiders zijn verantwoordelijk voor hun ploeg in een 5-ploegendienst. Vaak wordt er een mix gemaakt met procesoperators A, B en C om zo de kennis, kunde en ervaring te spreiden tussen de ploegen. 


Afdeling productie 2

In het tweede voorbeeld heeft de productiemanager hulp van een assistent productiemanager. Er wordt leiding gegeven aan 3 teamleiders in 3 verschillende ploegen. De ploegen bestaan uit procesoperators en lijn- of verpakkingsoperators. 
 

Zoals je merkt in de voorbeelden werken procesoperators bijna altijd in ploegendienst en zelden in dagdienst. Binnen de ploeg wordt zoveel mogelijk diversiteit gezocht tussen opleidingsniveau, kennis en ervaring. Qua opleiding kun je denken aan VAPRO A, VAPRO B OF VAPRO C of een andere technische mbo opleiding.  Wil je graag weten wat een procesoperator doet? Bekijk het hier. 

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen productie? Bekijk hier al onze vacatures binnen de afdeling productie.
 

Blijf op de hoogte!

Toffe artikelen

Detachering en W&S In the spotlight

Een match met toekomst

Lees meer
Wat doet een... In the spotlight

Wat doet een werktuigkundige?

Lees meer

Bekijk alle artikelen

Processionals gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.