Solliciteren & CVTips video sollicitatiegesprek

Corona-crisis. De ene opdrachtgever maakt een stevige wandeling met hun sollicitant in het bos, de andere stapt over op video-sollicitatiegesprekken. Het coronavirus dwingt ons niet alleen om voorzichtig te zijn, maar vraagt ook extra creativiteit! In principe lijkt een video-sollicitatiegesprek op een normaal sollicitatiegesprek. De inhoudelijke voorbereiding is hetzelfde en er worden grotendeels dezelfde vragen gesteld. Toch zijn er een aantal zaken die nét iets anders gaan dan normaal. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal tips!


Vóór het gesprek

1. Test je apparatuur.

Of je nou je video-gesprek voert via Skype, Face Time of whatsapp-bellen: het is nooit prettig als je voor verassingen komt te staan. Oefen een paar keer met iemand zodat je weet hoe het programma werkt. Zorg ook dat je van tevoren checkt of alles het doet. Je camera, internetverbinding en microfoon. Het zou jammer zijn als ze je wel horen, maar niet zien. Of dat je wegvalt door een zwakke verbinding.


2. Oefen het gesprek.

Het is handig om van tevoren het gesprek te oefenen. Welke belangrijke vragen wil je sowieso stellen? Maar bekijk ook hoe je het liefst in beeld wilt komen. Tip: zet de laptop of telefoon wat hoger, zodat degene niet de hele tijd tegen de onderkant van je gezicht aan kijkt.


3. Kies de juiste locatie én kleding.

Voer het gesprek op een locatie waar jij je prettig voelt. Kies een plek uit met een rustige, neutrale achtergrond; een witte muur is het veiligst. Kies ook een plek uit waar je geen last hebt van storende omgevingsgeluiden. Het is niet handig als je kat voor het beeldscherm langsloopt tijdens het sollicitatiegesprek.

Als je belt met je eigen telefoon, let er dan op dat je andere inkomende gesprekken en whatsapp-berichten op stil zet. Draag, net als bij een normaal sollicitatiegesprek, geschikte kleding. Voor zover jouw kleding zichtbaar is dan natuurlijk. Wie weet wil jij je pyjamabroek wel aan houden. Lekker doen! Maar zorg wel dat je shirt/blouse gestreken is en dat je er verder verzorgd en representatief uit ziet.

 

Tijdens het gesprek

4. Let op je lichaamshouding.

Het is belangrijk dat je tijdens een video-sollicitatiegesprek oogcontact maakt. Kijk niet naar jezelf op het scherm (vaak rechts onderin), maar kijk naar degene waarmee je het gesprek hebt in de camera. Daarnaast is het belangrijk dat ook je armen in beeld zijn, hiermee kan je toch wat meer van jezelf laten zien.

5. Gebruik een spiekbriefje.

Een van de voordelen van een video-sollicitatie is dat de persoon tegenover je niet alles ziet. Maak hier dankbaar gebruik van met een spiekbriefje! Zet bepaalde steekwoorden en/of antwoorden voor jezelf op papier. Ga het niet voorlezen, maar gebruik het als subtiel geheugensteuntje.

6. Stel extra vragen over de bedrijfscultuur .

Omdat je niet bij het bedrijf zelf over de vloer bent, is het soms lastig om een inschatting te maken van de bedrijfscultuur. Stel hier extra veel vragen over! Hoe zien de afdelingen eruit? Hoe zouden zij het bedrijf en de cultuur omschrijven? Hoe zou je de relatie/samenwerking met andere afdelingen omschrijven? Probeer zo goed mogelijk te achterhalen waar jij straks komt te werken.

 

Na het gesprek

7. Zorg dat de verbinding is verbroken.

Niets is vervelender dan je mening ventileren, terwijl het beeld of geluid nog loopt. Let hier dus goed op! Wees er zeker van dat de verbinding verbroken is (bij sommige programma’s helpt alleen wegklikken niet altijd), vóórdat je iets anders doet.

8. Bel je Processionals-contactpersoon.

Yes, gefeliciteerd! Het video-sollicitatiegesprek zit erop. Nu alleen nog even je contactpersoon van Processionals bellen, want die is erg benieuwd hoe het is gegaan.

Veel succes met je video sollicitatiegesprek!

Blijf op de hoogte!